UPV
logo ACTS
 

Yturralde

28-09-2023

Exposicions

EXPOSICIÓ │ Estructures volants amb José María Yturralde

Del 6 d’octubre al 5 de novembre de 2023

Centre d’Art l’Estació de Dénia (mapa)

Inauguració: divendres, 6 d’octubre de 2023 a les 19.00 h

 

Dimarts, 17 d’octubre de 2023:

Vol de l’estructura “Homenatge a Velázquez” a la platja de Dénia a les 13.00 h

Xarrada amb José María Yturralde al Centre d’Art l’Estació a les 19.00 h

 

Organitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de Dénia, en el marc de Dénia Festival de les Humanitats.

  Aquesta exposició és el resultat del taller organitzat per l'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, del 4 al 9 d'abril de 2022, que va tenir com a propòsit la creació de milotxes, estructures lleugeres significatives estèticament, capaces de volar amb energies naturals com és el vent.

A partir de les experiències viscudes en l'àmbit artístic per José María Yturralde, l'alumnat va dissenyar i produir les estructures volants que es mostren en aquesta exposició, en el procés de creació de les quals convergiren aspectes tecnològics relacionats amb l'art i la ciència. El taller culminà amb el vol de les estructures construïdes pels alumnes a la platja de la Malva-rosa de València el 9 d'abril de 2022.

El 17 d’octubre l’estel d’Yturralde “Homenatge a Velázquez” tornarà a volar en l'admirable entorn que ens ofereix la platja de Dénia; i a les 19.00 h xarrarem amb José María Yturralde al Centre d’Art l’Estació sobre les seues Estructures Volants, una de les sèries més representatives de la seua trajectòria.

Participants:

Silvia Binda · Pilar Cambronero · Victoria Cano · Jonay Cogollos · Juan Deltell · Sara Gurrea · Adolfo Guzmán · Carles Llonch · ESCOÍN [Miguel Ángel Navarro] · Elena Pérez · FITIMOLLAS [Ricardo Pérez]

Comissariat:

José María Yturralde · Antoni Colomina · Beatriz Doménech

Col·laboració:

José Joaquín Lorente · Soraya Laarbi · Lupe Navarro · Marta Martínez

Disseny:

Toni Llopis Irene Lafuente · Irene Fornes

PC_ACTS 2024

27-09-2023

Convocatorias

Semillas y límites

27-09-2023

Sin categoría

Dialécticas Politécnicas. Un paseo acústico en la UPV

Dialécticas Politécnicas, un podcast experimental sobre la Universitat Politècnica de València, verá la luz el 1 de octubre. Dialécticas Politécnicas busca crear un diálogo entre la Universidad como espacio, su entorno y las personas que la componen a través de paisajes sonoros, paseos acústicos, narraciones y entrevistas. Su primer capítulo, Semillas y Límites, es una exploración sobre el origen de la universidad y sus límites. Una búsqueda para entender dónde empieza la universidad y acaba la ciudad, donde acaba la universidad y empieza l’horta. La valla que cerca la UPV ¿protege a la universidad del exterior o al exterior de la universidad? Dialécticas Politécnicas se compone de cuatro episodios en total, que se publicarán durante los meses de octubre y noviembre y que podéis disfrutar en Spotify, Apple Podcasts y Google Podcasts:
 • Semillas y Límites (1 de octubre),
 • Neverland (16 de octubre),
 • The Sound of Numbers (1 de noviembre) y
 • El Fin de la Politécnica (el 16 de noviembre).
El proyecto, ideado, escrito y dirigido por Alberto Quintana Gallardo, cuenta con la financiación del Área de Acción Cultural de la Universitat Politécnica de València a través de la convocatoria PC_ACTS 2023 y está cofinanciado con fondos del Centro de Tecnologías Físicas. El resto del equipo de trabajo lo componen Lorena M. Yuste, Ignacio Guillén Guillamón y Elsa Moreno Calabuig. Participan Emilio Álvarez Lahiguera, Carlos Obra Lorente, Hálex Masiá, Raúl Terol Bolinches y Víctor Gallego Albiach.  

Más información:

https://albertoquintanagallardo.com/dialecticas-politecnicas

dialecticaspolitecnicas@gmail.com

Bio&Urbe

26-09-2023

Conferencias, Exposicions

BIO&URBE. Anillamiento científico de aves

Vivir en la ciudad no tiene por qué significar vivir de espaldas a la naturaleza, y muchos núcleos urbanos albergan actualmente una sorprendente variedad de animales y plantas.
A través de estas jornadas (Exposición Fotográfica + Charla + Anillamiento Científico) aprenderás a descubrir parte de la fauna que nos rodea y que habita con nosotros en las ciudad. ¿Te gusta la naturaleza? ¿Te apetece? ¿Puedes? ¡Anímate!

INSCRIPCIÓN: https://forms.gle/osW6xSVkGc8dnGjN7

Campus de Vera

 • Exposición Fotográfica del 02/10 al 16/10 (Sala Ximo Mora/Casa del Alumno)
 • Charla sobre “Biodiversidad Urbana” el día 10/10 a las 17:30
 • 21/10 "Anillamiento científico de aves" en los jardines de la UPV
 

Campus de Gandía

 • Exposición Fotográfica del 16/10 al 27/10 (Hall de Exposiciones)
 • Charla sobre “Biodiversidad Urbana” el día 19/10 a las 17:30
 • 19/10 “Anillamiento científico de aves” en los jardines de la EPSG
 

Campus de Alcoi

 • Exposición Fotográfica del 30/10 al 10/11 (Sala Multiusos)

Agroversitat

25-09-2023

Conferencias

AGROVERSITAT. Taller participatiu i showcooking

Dimarts 26 de septembre de 2023

Lloc: Casa de l'Alumnat. UPV

Horari: 17.00 h

En aquesta trobada del projecte Agroversitat, reflexionarem juntes sobre el tema del desaprofitament d'aliments, sota el guiatge de: A continuació, realitzarem un showcooking i un tast de productes fermentats. Conclourem la trobada amb un taller creatiu i un passeig pel camí de Vera.  
En col·laboració amb  #APROFITAVLC
Activitat gratüita amb inscripció prèvia, aforament limitat.
Formulari d'inscripció: http://forms.gle/J8pGaQ4yJVAr8RKA9
 
________________________________
Projecte desenvolupat al programa de Residència Artística Terra Ciutadana del Vicerectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat. UPV. https://acts.webs.upv.es/art-residency/blog/

Expo Cultura

14-09-2023

Exposicions, Museos

EXPOSICIÓ │ Cultura i canvi tecnològic: patrimoni UPV

Del 20 de setembre al 27 d’octubre de 2023

Espai N-1, Biblioteca General UPV (edifici 4L, planta baixa)

fullet_exposicio.pdf

L'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni de la UPV projecta aquesta exposició amb l'objectiu de valorar els fons que integren les seues col·leccions i explorar noves aproximacions i lectures per a establir diàlegs convergents entorn de l'art, la ciència i la tecnologia.

El gran impacte de la ciència i la tecnologia en la cultura i la societat és indubtable i es ve produint des dels inicis de la humanitat, amb la invenció dels instruments més senzills fins a les tecnologies més complexes i modernes. Com a resultat de l'aprofitament pràctic del coneixement científic al llarg de la història, el fil argumental de l'exposició se serveix del divers patrimoni historicoartístic i cientificotecnològic que alberga la Universitat Politècnica de València (UPV) per a identificar els instruments tecnològics més significatius i reflexionar sobre els conflictes generats per l'avanç científic en relació amb l'individu social i el fenomen de globalització.

La creació artística, en el seu afany per buscar la bellesa i la representació idealitzada, s’ha inspirat sovint en les matemàtiques per a establir composicions equilibrades i harmòniques. Al seu torn, la mateixa natura, on resideixen patrons organitzatius que responen a disposicions o cànons geomètrics, ha revelat lleis i models per al progrés artístic, científic i tecnològic.

El ritme generat per elements naturals en forma d’esferes i altres sòlids de revolució, ones, polígons, hèlixs i espirals, catenàries o fractals, respon a un motiu gens atzarós. La seua bellesa és essencialment funcional, de manera que les ordenacions naturals estan dissenyades, entre altres missions, per a protegir, embolcar, agarrar, emetre, desplaçar-se o colonitzar. En l’art, aquestes morfologies i conceptes han valgut com a fonts inspiradores, sota la creença que la natura matematitzada enclou la proporció perfecta; altres vegades, l’obra artística ha contravingut a la pauta lògica i, desafiant, ha disposat figures impossibles i entelèquies.

La successió de Fibonacci, la proporció àuria o el cànon de Policlet ajuden a entendre les obres dels més importants artistes i arquitectes de la història; d’igual manera, però, altres moltes funcions i equacions matemàtiques expliquen certs estats de la biologia i la botànica, el moviment astral, l’organització de l’univers segons relacions numèriques, l’ordenament dels sistemes quàntics o, fins i tot, la condició d’altres realitats vinculades amb l’economia i les relacions socials.

Seguint raonaments lògics, aprofitant el coneixement científic i ordenant aplicacions efectives sobre la investigació fonamental, la ciència aplicada va viabilitzant el desenvolupament de la tecnologia. Els avanços en tots els camps activaren els processos de globalització que permeteren la interacció entre els pobles, els mercats i les cultures.

El sorgiment de les rutes comercials i les potències navals, especialment durant els segles XVI i XVII, va afavorir l’intercanvi mercantil, la connexió cultural i el xoc de civilitzacions. I més tard, la imparable interferència ecumènica implicà la construcció intensiva d’infraestructures per a la globalització, l’aparició de les grans ciutats i dels mitjans i camins que en possibilitaren la comunicació.

La transformació topogràfica del món per part de la societat tecnificada ha acabat per generar espais de precisa convivència, on els paisatges naturals estan abocats a cedir terreny per a entendre’s, dialogar i conviure amb les estructures humanes que, com una xarxa de conurbacions, s’estenen d’una manera integral i connectiva per a proporcionar diferents escenaris possibles.

L’acceleració tecnològica va permetre el desenvolupament de les comunitats globalitzades, que en reafirmaren el progrés i connexió gràcies a la implantació social de dispositius comunicatius i operacionals. El flux dels senyals elèctrics i electromagnètics possibilità la invenció del telègraf, la ràdio o la telefonia, que esdevingueren mitjans imprescindibles, tant per a la transmissió unidireccional com per a la comunicació de masses. Al seu torn, els ordinadors, amb el seu mòdul de processament conformat per unitats d’aritmètica lògica i de control, facilitaren el tractament d’informació i possibilitaren, més tard, l’accés massiu als serveis i protocols d’internet.

La societat capitalista, amb un considerable desenvolupament productiu i un consum important de béns i serveis, possibilità l’accés popular a aquests dispositius i a altres realitats, com ara el cine, la televisió, els continguts multimèdia i els serveis de xarxa social. Però aquesta prosperitat del món accelerat, que entela sovint les estructures tradicionals i identitàries i forja processos contradictoris, acaba per modificar els models de comportament humà i genera nous reptes en relació amb les interaccions personals i amb l’entorn.

La nova manera d’entendre la socialització pot acabar generant complexos deshumanitzadors i l’aïllament de l’individu enfront de la col·lectivitat, mentre que l’obsolescència tecnològica i l’abandó d’espais i edificis pel final de la seua vida útil o productiva origina una important petjada ambiental. Per això, el desenvolupament contemporani, la ciència, l’art i la tecnologia, han de redirigir-ne els propòsits per al progrés sostenible i l’adaptabilitat, cimentat en l’esperança que emergeix de la cooperació i les aliances per a una evolució conscient i responsable.

Diseño para el cambio

27-09-2023

Conferencias

La jornada tiene como objetivo común dar a conocer y profundizar en el análisis de casos que dan respuesta creativa a problemas concretos. Esta primera edición versará en torno a la relación del diseño con la sostenibilidad y el fin de la pobreza. La jornada contará con ponentes, profesionales e investigadores, con proyectos de diseño caracterizados por tener un marcado carácter social y medioambiental. También contribuirán con sus planteamientos expertos con iniciativas sostenibles que van más allá del uso de materiales alternativos.

PONENTES:

 • Teresa Franqueira - Universidade de Aveiro
 • Pedro Sáez - Monnou Studio
 • Mireia Juan - MAKEA Tu Vida
 • Curro Claret - Estudio Curro Claret
 • María Piera Marquina y Ricardo Camilleri – Nanimarquina
 

Inscripción gratuita en:

https://nexusdesigncentre.upv.es/investigacion-y-diseno-para-el-cambio/

Aforo limitado.
  Un proyecto PC-ACTS de la Universitat Politécnica de València, organizado por la Escuela Técnica Superior de Ingeniería del Diseño en colaboración con NEXUS Design Centre UPV.

Mons per Vindre 2023

24-07-2023

Conferencias

Cursos de formació

19-07-2023

Aulas

Cursos de formació per al sector cultural 2023-2024

+info Web Cursos de formació

Premis PRECREA

13-09-2023

Convocatorias

AGROVERSITAT

15-06-2023

Salas

Ens alegra convidar-vos al pròxim seminari: Agroversitat, laboratori d'art, agroecologia i pedagogies crítiques. La iniciativa tindrà lloc el dijous 22 de juny, a les 17.30 h, en la Fundación Limne (punt de trobada al c/ Pintor Ribera, entrada pel riu).

Començarem amb un col·loqui sobre sistemes importants del patrimoni agrícola mundial  (SIPAM), protecció de l'horta i defensa del territori, en el qual conversarem amb Natalia Castellanos (tècnica de dinamització agroalimentària) i LaFundició (cooperativa que impulsa processos artístics i culturals col·lectius).

A continuació, realitzarem un passeig pel llit del riu Túria i un taller experiencial als horts col·lectius de L’Animeta.

Idioma: castellà

Activitat gratuïta amb aforament limitat i inscripció prèvia.

Formulari d'inscripció: https://forms.gle/UxUmzjECgVdsCjuF6

  ________________________________

Projecte desenvolupat en el programa de residència artística Terra Ciutadana, Vicerectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat UPV. https://acts.webs.upv.es/art-residency/blog/

JULIETA DESALOJADA

12-06-2023

cine

Carmen, una dona d’uns seixanta anys, malalta del cor, viu sola en un apartament desgavellat en el que fins ara ha sigut una zona pobra de la ciutat, però els preus de les propietats s’han disparat últimament. L’edifici on viu ha sigut comprat per una immobiliària i li han ordenat que abandone el seu habitatge. Carmen ignora l’ordre i continua la seua vida, com sempre, fent teatre.

L’obra comença amb l’entrada de Pepe, el seu veí, que ve a avisar-la de l’imminent desnonament. Carmen l’espera per a, com sempre, repassar i assajar amb ell l’escena del balcó de Romeu i Julieta de Shakespeare.

Mentrestant, comença a arribar gent per a presenciar el desallotjament.

Entre els visitants hi ha periodistes de premsa, gent d’ONG del barri, ocupes, un representant de l’Ajuntament, una advocada i qui sap qui més.

Quan s’assabenten que Carmen i Pepe estan assajant l’escena del balcó, resulta que tots són entusiastes de l’escena i, per diverses raons, se la saben de memòria. A l’assaig de Carmen i Pepe, tots aniran sumant-se, assumint els papers i interpretant a la seua manera fins que la policia arribe per a l’acte final.

  FITXA ARTÍSTICA:
 • Intèrprets: Carmen Bachiller, Nayara Blázquez, María Callejo, Jaime Cereijo, Delfina Espina, Víctor Martínez, Ricardo Meliá, Andrea Ortiz, Coté Oyarzún, Armando Ribera, M. Ángeles Sanjuan, Eduardo Tormo, Aida Sanz
 • Dramatúrgia: Rusell DiNapoli, Marc Brell i López
 • Guió: Rusell DiNapoli
 • Direcció: Marc Brell i López
 • Equip tècnic: Fede Ceca, Iana Malynka
 • Producció i disseny gràfic: Iana Malynka
 

HORARI: DIVENDRES I DISSABTE A LES 20H. DIUMENGE A LES 19H.

ENTRADES DES DE ATRAPALO

ODS EN CORTO

12-06-2023

Sin categoría

ODS EN CORTO es un evento cultural sin ánimo de lucro organizado por la Universitat Politècnica de València, y coordinado por un grupo de Innovación Educativa de la UPV, con la colaboración de estudiantes, escuelas, profesionales e instituciones valencianas. El Certamen presenta su competición de cortometrajes realizados por estudiantes de educación superior sin distinción del país de origen, cuyas obras traten los Objetivos de Desarrollo Sostenible recogidos en la Agenda 2030.

El evento se celebrará durante el mes de octubre de 2023.

La fecha de inscripción de cortometrajes estará abierta desde el 1 de febrero de 2023 y hasta el 30 de junio de 2023.

PREMIOS

De entre los cortos seleccionados se otorgarán dos premios:

 • Premio del Jurado con una dotación de 300 €
 • Premio del público con una dotación de 200 €
El jurado podrá otorgar menciones honoríficas sin remuneración económica a cuantos trabajos considere de especial calidad e incluirlos en las plataformas de difusión (con previo permiso de las personas poseedoras de los derechos).

 

➕ info: http://odsencorto.webs.upv.es

Contacto: odsencortos@gmail.com

Cap a una nova cultura científica

15-06-2023

Sin categoría

En la segona edició de les Jornades cap a una Nova Cultura Científica volem prioritzar dinàmiques d'empatització mitjançant tallers, conferències i debats. El programa s'articula en tres fases i les activitats es faran en diversos llocs: sala d'actes de la Facultat de Belles Arts, Casa de l'Alumnat i sala d'actes de l'edifici Nexus.

+ info: jornadasncc2.upv.es

Les II Jornades cap a una Nova Cultura Científica reforcen l’objectiu inicial de fomentar la recerca responsable en la comunitat universitària, en sintonia amb els principis de la RRI (Responsible Research and Innovation): educació científica, igualtat de gènere, accés obert, governança, ètica i participació ciutadana, i situen aquest objectiu en el context de la nova llei d’universitats i el canvi normatiu per a introduir la ciència ciutadana en els processos de recerca universitària. Des de la institució és important impulsar, formalitzar, vertebrar i interioritzar aquests principis a fi que els esforços individuals d’investigadors i investigadores aconseguisquen transformar la societat i fer front a grans reptes.   TALLERS UPV_RRI Pots optar per assistir a una sessió, a dues o a totes tres.
 •   Taller presencial d'empatització i definició de reptes amb personal i alumnat UPV. (19 de juny)
 •   Taller presencial d'empatització i definició de reptes amb personal i alumnat UPV i associacions socials. (20 de juny)
 •   Taller en línia (virtual) d'empatització i definició de reptes amb personal i alumnat UPV i associacions socials. (26 de juny)
 •   Taller presencial d'ideació i prototipat amb personal i alumnat UPV. (17 de juliol)
 •   Taller en línia (virtual) d'ideació i prototipat amb personal i alumnat UPV i associacions socials (18 de juliol)
 •   Taller final. Test de los talleres realizados. (17 d'octubre) presencial
Los talleres estarán dirigidos por Irene Lapuente de La Mandarina de Newton   INSCRIPCIÓ La inscripció als tallers és gratuïta i es mantindrà oberta fins a dues setmanes abans de l’inici de les Jornades. La inscripció s’efectua al Centre de Formació Permanent a través d’aquest enllaç: Inscripción Si tens alguna incidència amb la inscripció contacta amb: congresos@cfp.upv.es   PROGRAMA Veure el programa complet de les jornades: Ací   PONENTS

Expo Ciriaco

05-06-2023

Exposicions

José Doménech Ciriaco naix a Alfara del Patriarca en 1941. A dotze anys comença a treballar a la pedrera familiar i, després de conèixer l'ofici de la pedra, decideix ser escultor. El Premi Senyera aconseguit en 1965 amb la seua obra Sant Joan i la pensió d'escultura de la Diputació de València (1969) encimbellen la seua carrera i li permeten l'accés a la docència a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles.

Durant el pensionat Ciriaco coneix el desenvolupament de l'escultura italiana que es trobava a l'avantguarda de la seua època. El contacte amb les creacions d'artistes coetanis com ara Giacomo Manzù, Francesco Messina i Marino Marini, aviva el seu interès per l'abstracció, fet que el porta a una depuració formal que l'acompanya al llarg de tota la seua trajectòria i que aconsegueix de manera plena en els últims anys.

En les seues obres es revela una cerca constant de la feminitat. Hi mostra l'elegància del cos unitari en l'equilibri d'unes formes suggeridores, on superfícies còncaves i volums arredonits se sumen i contraposen a arestes i rectes que, a partir dels anys 90, es radicalitzen en la seua verticalitat.

Aquesta exposició permet entreveure l'artista al seu taller. Els seus dibuixos i estudis volumètrics de diferents dimensions mostren la mà del mestre redissenyant l'espai per a materialitzar cadascuna de les creacions segons la seua viabilitat tècnica. El domini de l'ofici i la sinceritat del diàleg que estableix amb els diversos materials amb què treballa –marbre, fusta noble, bronze o alumini– confereixen a l'obra de Ciriaco una identitat pròpia.

 

Al llarg de tota la seua trajectòria José Doménech Ciriaco continua amb la tradició dels vells tallers i la figura de l'artista reclòs a l'estudi del qual només ix per a fer classe als seus alumnes a la Facultat de Belles Arts.

Pels  seus mestres Víctor-Hino, Octavio Vicent i Silvestre de Edeta, l'artista confereix una gran importància al treball directe de la pedra i al coneixement dels procediments de reproducció i buidatge de les seues escultures.

“Sempre hi ha una cerca” i, si els esbossos al llapis de l’escultor són el punt de partida de la seua obra, el fang és la confirmació del volum. Per això, després del dibuix, modela un xicotet estudi que, si funciona, traspassa a una grandària major per a analitzar novament i realitzar, si és el cas, l'obra definitiva.

L'estudi d'escaiola, convenientment reforçat amb canyes i estopa a l’interior, es converteix en prototip fonamental en l'obra de Ciriaco. No solament resol dubtes constructius a través de les diferents dimensions de la figura; també és indispensable per a finalitzar els processos formals, com a model per a la fosa en bronze o alumini, com a mostra per a la còpia o ampliació en fusta o com a guia per a marcar referències a la pedra mitjançant màquina de punts.

 

Tot procés tècnic deixa un rastre que permet entreveure les fases de la creació d'una obra. Petits senyals a la superfície d'escaiola d'un esbós indiquen que la forma ha sigut transportada al marbre amb un compàs de punts inserit en una esquadra mare, mentre que l’absència apunta cap a un procés metal·lúrgic. D'altra banda, els llistons i tacs enclavats a les figures són un clar signe que ha sigut transferida a fusta per una copiadora.

L'aparició d'empreses multicopistes que permeten l'ampliació dels estudis d'escaiola proporciona a Ciriaco la possibilitat d'externalitzar el desbast de l'obra, que el mateix artista repassa una vegada regressa al seu estudi.

La dimensionalitat ha sigut sempre una constant entre els artistes. Així doncs, l’ampliació d'una escultura requereix una sèrie d'apreciacions prèvies per a valorar la idoneïtat de la grandària. El color blanc de l'escaiola, per exemple, permet detectar qualsevol errada en la conformació enfront dels colors del fang, molt més amables.

 

A partir dels anys 90 Ciriaco desenvolupa un treball lliure d'elements anatòmics, que queden substituïts per repeticions geomètriques i superposició de volums. La seua obra aconsegueix una major verticalitat i les formes, cada vegada més despullades d’allò anecdòtic, s'allarguen per a conformar volums nets i compactes que queden definits per les arestes estilitzades, de textures suaus, superfícies polides i suggestius jocs de llum.

Si bé la pedra, la fusta o el ciment són materials que Ciriaco utilitza àmpliament amb anterioritat, el metall es va fent cada vegada més present en la seua producció. Els bronzes, realitzats mitjançant la tècnica de la cera perduda, tan característics de la seua obra, queden igualment relegats en aquests últims anys. Afectat per l’edat, els costos i la duresa del marbre, Ciriaco decideix passar els seus estudis a l’alumini. De la mateixa manera, substitueix el fang per escumes rígides de poliuretà, menys humides, pesants i més ràpides de manipular.

A 82 anys el mestre continua redefinint la tècnica i els materials de la seua activitat creativa i, encara que lluny queda ja el Ciriaco de superfícies corbes i sinuoses on la dona es deixa entreveure serena i absent, continua fascinant-nos la immensitat del seu univers femení.

Presentació de la plataforma NEXO

24-05-2023

Sin categoría

Presentación de la plataforma NEXO: Revista colaborativa

Jueves 8 de junio de 2023 a las 11.30 h

En el pasillo entre el semicírculo y la conserjería de la Facultad de Bellas Artes de la UPV

 

Breve presentación de la plataforma de NEXO, proyección de un video corto y distribución de la versión física de la revista a los asistentes.

El propósito de NEXO es crear un espacio para la visibilización de los trabajos artísticos del alumnado.

Más info: https://www.instagram.com/nexo.colaborative/

Una instalación participativa

24-05-2023

Sin categoría

Patrimonio ferroviario y sociedad. Una instalación participativa

Sábado 10 de junio de 2023 a las 11.00 h

Lugar: Avenida de la Constitución s/n. La Encina (Villena). Alicante

El sábado 10 de junio, vamos a crear una instalación artística reivindicativa de carácter efímero en torno al pasado, presente y futuro del patrimonio ferroviario de La Encina y su papel en el desarrollo sostenible local.

¡Te esperamos!

Instagram: @vanesa.gl_

Una veprada d'òpera

24-05-2023

Aulas

Una vesprada d'òpera (taller gratuït)

Del 29 de maig al 15 de juny de 2023

Lloc: Casa de l'Alumne i Palau de les Arts

Horari: 5 sesions de 18 a 20 h

Places limitades: 22 persones (inscripció prèvia)

Taller d'iniciació al món de l'òpera. Una aproximació a aquest gènere musical dirigida als membres de la comunitat universitària, amb l'objectiu d'aprendre a gaudir d'aquesta art multidisciplinària. La música i la tècnica, l'espectacle i les arts escèniques combinats amb el llenguatge universal de la música que ens iguala com a persones.

Durant cinc sessions eminentment pràctiques ens endinsarem –amb l'ajuda de persones expertes i amants de l'òpera– en aquest món fascinador.

  SESSIONS:

Sessió 1. Dilluns 29 de maig de 2023
Víctor Gil. "La ópera en construcción"

Sessió 2. Divendres 2 de juny de 2023
La ópera. Visionado del proceso creativo

Sessió 3. Dilluns 5 de juny de 2023
Alicia Merelo "La voz como instrumento en la ópera"

Sessió 4. Dilluns 12 de juny de 2023
Joan Font "Dirección de escena"

Sessió 5. Dijous 15 de juny de 2023
Anselmo Alonso "Revisión histórica del género operístico"

Taller gratuït amb inscripció prèvia: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/vesprada-d-opera_92075.html

Generació d'imatges a partir de text

23-05-2023

Aulas

Del 19 al 23 de juny de 2023

LLOC: Curs d'impartició en línea síncrona

IDIOMA: Castellà            

El curs va dirigit a dissenyadors, il·lustradors, artistes, gestors culturals, productors i directors audiovisuals, editors de vídeo i generadors de mitjans.. Es tracta d'utilitzar de manera creativa i eficient les noves aplicacions d'intel·ligència artificial per a crear imatges a partir de textos breus i/o d'altres imatges de referència.

 

Les classes es faràn a través de la plataforma Teams, amb pràctiques en línia amb les principals intel·ligències artificials del mercat con Midjourney i Stable Diffusion. Resolució d'exercicis pràctics i posades en comú diàries.

Publicació de resultats en línia.

PROFESSORS: Adolfo Muñoz i Flavio Moriniello

Adolfo Muñoz: És professor titular del Departament de Comunicació audiovisual, Documentació i Història de l'Art (DCADHA) de la UPV. Programador i artista, treballa amb Teams des de fa més de quatre anys en les seues classes reglades de BBAA i Informàtica. És especialista en comunicació i noves tecnologies en l'Institut de Disseny i Fabricació (IDF), on exerceix funcions com a investigador principal en projectes de realitat mixta per a la indústria productiva i les indústries culturals, com ara museus.

Flavio Moriniello: Enginyer electrònic, físic, investigador i artista visual. Doctorant en el programa d'Indústries Culturals amb un projecte que investiga sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en les arts i els canvis radicals que està sofrint la societat.

PROGRAMA
 • Introducció a la IA en les arts i el disseny.
 • La intel·ligència artificial com a aliada del procediment creatiu.
 • Midjourney, DALL-e 2 i Stable Diffusion.
 • Estratègies de creació d'imatges a partir de text i altres imatges.
 • Funcions avançades i personalització.

INSCRIPCIÓ: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/revolucion-artes-visuales-inteligencia-artificial-generacion-imagenes-partir-texto_92070.html?idioma=va

Agroversitat

19-05-2023

Conferencias, Convocatorias

Estamos felices de invitaros a participar en el próximo seminario de Agroversitat que tendrá lugar en L’Alter de Vorasenda (Carpesa).  Se trata de un espacio híbrido concebido para realizar actividades tanto agrícolas como culturales.  Aquí en los últimos años se ha creado un bosque de alimentos que es también un espacio de disfrute y un lugar de aprendizaje.

Con el apoyo de La Requincallerie y Cadascú, estamos construyendo allí un baño seco utilizando madera recuperada, previamente preparada en el taller de carpintería de la Facultad de Bellas Artes. La construcción se completará de forma colectiva en el primer seminario abierto al público que se llevará a cabo el 20 de mayo de 2023 a las 10.00 h en Carpesa.

El baño seco es una manera muy eficiente de contribuir a la fertilidad del suelo a través del compostaje sin necesidad de contaminar el agua con residuos humanos. En este sentido, consideramos que se trata de un símbolo muy poderoso que apunta a otra forma de organizar nuestras actividades cotidianas para colaborar en la regeneración de nuestro entorno ofreciendo alternativas inspiradoras.

Ese día reflexionaremos sobre todo esto, para lo cual tendremos la suerte de contar con una mesa redonda en la que podremos intercambiar ideas sobre la gestión de suelos y la protección de la huerta. Participarán Neus San Juan, investigadora de la UPV, Lola Raigón, directora de la Cátedra de Agroecología José Luis Porcuna y Carles Pons, agricultor en BosqueMadre. Modera: Gloria Bigné (Catedra Tierra Ciudadana).

Idioma: castellano
Actividad gratuita con inscripción previa, aforo limitado.
INSCRIPCIÓN: https://forms.gle/yWqH1yTcWT2Mtdg69
 

PROGRAMA DE SEMINARIO

 • 10.00 h: Presentación de la Residencia Cátedra Tierra Ciudadana y del proyecto Agroversitat. Gloria Bigné (Cátedra Tierra Ciudadana), Estela de Frutos y Chiara Sgaramella (Colectivo Viridian).
 • 10.30 h: Mesa redonda: "Agroecología, gestión de suelos y preservación de la huerta valenciana." Ponentes: Neus Sanjuán (UPV), Lola Raigón (UPV) y Caries Pons (Bosque Madre). Modera: Gloria Bigné (Cátedra Tierra Ciudadana).
 • 11.30 h: Descanso y piscolabis.
 • 12.00 h: Taller colectivo de autoconstrucción de una baño seco con Antaine Sicre y Sarah Clement (La Requincaillerie), Ximo Ortega (Universitat Politecnica de Valencia), Estela de Frutos y Chiara Sgaramella (Universitat Politecnica de Valencia).
________________________________

Proyecto desarrollado en el Programa de Residencia Artística Tierra Ciudadana, Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad UPV.
https://acts.webs.upv.es/art-residency/agroversitat-seminario-en-lalter-de-vorasenda-carpesa/

Un homenaje al Lazarillo de Tormes

19-05-2023

Exposicions

Exposición: "Un homenaje al Lazarillo de Tormes"

Del 18 de mayo al 20 de septiembre de 2023

Espacio Expositivo Editorial UPV

Cristaleras de la planta baja edificio 2F

Procesos desde la materialidad del libro, la literatura y la edición artística

Comisariada por: Hortensia Mínguez García

UN HOMENAJE AL LAZARILLO DE  TORMES- enmarca el fino proceso creativo de un grupo de artistas e impresores valencianos por recuperar procesos tradicionales de impresión en Artes Gráficas para la edición de La Vida de Lazarillo de Tormes y de sus fortunas y adversidades; obra anónima de estilo epistolar publicada en Burgos (1554), considerada por muchos, precursora de la novela picaresca y polifónica moderna.

Gracias a la dirección y diseño de Antonio Alcaraz y Antonio Navarro y el apoyo incondicional del Departamento de Dibujo de la Facultad de Bellas Artes de la Universitat Politècnica de València, esta nueva edición contemporánea e ilustrada del Lazarillo, constituye una obra de referencia inestimable de la alta bibliofilia española.

La riqueza de su visualidad y fino acabado se debe a la dirección del proyecto de edición. Sus textos fueron compuestos manualmente con tipos de plomo Ibarra y Weiss, de la desaparecida Fundición tipográfica Neufville. La impresión se realizó en una prensa Original Heidelberg de aspas de 1955. El resultado es un obra de gran riqueza visual que, articula armónicamente, la arquitectura capitular de la novela con composiciones tipográficas e imágenes de la más alta calidad gráfica.

La obra, -concluida en mayo de 2022 tras tres años de trabajo colaborativo- fue editada por deVera Press con una edición limitada y firmada de ochenta ejemplares numerados del 1 al 80. Sin lugar a dudas, un hito de la edición actual que nos permite visibilizar cómo desde el arte es posible recuperar procesos de edición tradicional y ponerlos a la altura del pensamiento contemporáneo.

Video del proceso: http://tiny.cc/expo_Lazarillo  

GRÁFICA AMÉRICA

18-05-2023

Exposicions

Exposición: "GRÁFICA AMÉRICA"

Del 22 de febrero al 22 de abril de 2023

Espacio Expositivo Editorial UPV

Cristaleras de la planta baja edificio 2F

 

Comisariada por: Miriam Del Saz y Antonio Alcaraz Universitat Politècnica de València

Gráfica América, documenta el legado del grabado en Las Américas a través de las obras realizadas en diferentes talleres, editoriales y colectivos independientes en los Estados Unidos, México y países de habla hispana del Caribe, América Central y América del Sur. La iniciativa enfrenta los desafíos de globalización y cambio paradigmático que las sociedades están afrontando en la actualidad.

La muestra fue organizada por Museum of Latin American Art (MOLAA), Long Beach, California -USA- y contempla el espíritu colaborativo propio del grabado desde las publicaciones tradicionales hasta las obras experimentales. Como representación, se muestra esta colección de obra gráfica, dirigida por los curadores Gabriela Martínez (MOLAA) y Rogelio Gutiérrez (Arizona State University - School of Art), que promueve el intercambio entre 32 artistas que, como parte de sus proyectos de investigación, representan la actividad contemporánea en el ámbito de la gráfica latinoamericana.

  El Portafolio ha sido expuesto en:
 • Museum of Latin American Art, Long Beach, California, USA.
 • Museo del Grabado ICPNA, Lima, Perú.
 • Taller 99 de Santiago de Chile.
 • Print Austin Texas, USA.
 • 4° Encuentro Internacional de Gráfica y Edición de Arte, Campeche, México.
 • Espacio Expositivo Editorial UPV, Universitat Politècnica de València.
 
AUTOR@S INCLUIDOS EN LA CARPETA GRÁFICA AMÉRICA
Alan Altamirano, Alejandro Villalbazo, Ana María Devis, Andrés Arízaga, Antonio Alcaraz, Carlos Barberena, Coral Revueltas, Dewey Tafoya, Fernando de León, Gabriela González, Herson Sapone, Humberto Saenz, Humberto Valdéz, Isabel Cauas, Jacob Meders, Jesús Barraza y Melani Cervantes, Jonathan Rebolloso, Jorge Crespo, Julio César Rodríguez, Liz Cohen, Lorena Pradal, Miriam del Saz, Norma Morales, Octavio Irving, Pepe Coronado, Poli Marichal, Rocío Rendón y Toño Nuñez, Sandra Fernández, Sergio Valencia, Yamilys Brito.

Álgame el cielo

22-05-2023

Aulas

Taller de algas: Álgame el cielo

Del 22 de mayo al 12 de junio del 2023

Horario: de 18.00 a 20.00 h

Lugar: Sala de Graus 2 de la Casa del Alumno (edificio 4K)

Actividad gratuita con inscripción previa

Participarás en una serie de charlas de introducción sobre qué son y qué tipos de algas existen en nuestra costa, dónde están situadas en un contexto histórico, qué las diferencia de las plantas marinas y cuáles son sus usos actuales.

Una vez terminadas las charlas teóricas, llevaremos a cabo una actividad sobre nuestro proyecto: “Cosas de algas”. Con visualización de muestras en lupa, microscopio y un divertido simulacro de muestreo “subacuático” sobre macroalgas y praderas de fanerógamas.

Por último, realizaremos una cata de algas. En dicha actividad, probaremos distintos tipos de algas en fresco y productos derivados que podremos introducir en nuestra alimentación.

Contaremos con la participación de:
 • Mediterranean Algae sobre “Usos actuales en biotecnología”.
 • Cerveza Sailor sobre “Usos actuales en alimentación”: Cerveza Algas.
PROGRAMA

22/05 - Introduccion: ¿Qué son las algas? Contexto histórico

29/05 - Grupos Principales de Algas: Algas verdes, Algas Rojas y Algas Pardas

05/06 - Aplicaciones actuales y Charlas personal externo.

07/06 - Proyecto y actividad: "Cosas de Algas" (Sala La Pecera)

12/06 - Cata de Algas

 

INSCRIPCIÓN: https://www.eventbrite.es/e/entradas-algame-el-cielo-623870482407

Dia dels museus

24-05-2023

Sin categoría

Pobresa i Refugi

29-05-2023

Exposicions

Exposición: "POBREZA Y REFUGIO"

Inauguración, viernes 12 de mayo a las 12.30 h

https://jordioliver.com/

Proyecto de Jordi Oliver y Paloma Cerdà

La Universitat Politècnica de València presenta POBREZA Y REFUGIO, proyecto que explora las posibilidades de la imagen fotográfica como herramienta de denuncia social, y propone potenciar el acceso a las colecciones de la Biblioteca de la Universidad para construir una imagen más crítica de las causas estructurales de la pobreza y la desigualdad, la necesidad de asilo o la falta de vivienda digna.

La sensibilidad y delicadeza de la fotografía que realiza Jordi Oliver permite entrever a las personas que están detrás de estos procesos, que hacen vulnerables a colectivos cada vez más amplios de nuestra sociedad.

El proyecto, organizado dentro de la convocatoria GLOCAL 2023 del Centro de Cooperaciónde la UPV, consta de tres exposiciones de Jordi Oliver, dos talleres y una conferencia:

 • FANG”: en torno a la situación de los refugiados en los campos europeos de Calais y Dunkerque. Del 12 mayo al 16 junio 2023. Espacio n-1 de la UPV
 • ALMA GITANA”:  la fuerza de los gitanos a través de su música y su forma de vida. Del 12 mayo al 16 junio 2023. Espacio n-1 de la UPV
 • BAJO EL PUENTE”: sobre  la  problemática de personas sin techo refugiadas en la autopista de Badalona  como único espacio de vida posible. Del 12 mayo al 16 junio 2023.
 • Taller de fotografía documental  para  migrantes, que impartirá Jordi Oliver, el sábado 13 mayo y el sábado 20 de mayo en el Espacio n-1 de la UPV de 10.00 a 14.00 h.
 • Taller de Fuentes de Información y Recursos sobre Cooperación y Desarrollo”, que impartirá Paloma Cerdá, bibliotecaria de la UPV (día, hora y lugar por determinar)
 • Una conferencia sobre “Ética de la Fotografía”, que desarrollará  Jordi Oliver el día 18 de mayo a las 12.30 en el espacio n-1 de la UPV.

INSCRIPCIONES: paloma@bib.upv.es

La asistencia es totalmente libre hasta completar aforo.

La exposición de FANG se ha realizado con el apoyo de Bibliotecas de Barcelona y diversas organizaciones como JARIT y SOM LLAR apoyan la propuesta.

_______________________

Horario de la sala n-1 UPV:

Lunes a viernes de 11.00 a 14.00 h y de 16.00 a 19.00 h

Sábados de 11.00 a 14.00 h

Concierto Día de Europa 2023

22-05-2023

Musica

El jueves 11 de mayo a las 19.30 h, tendrá lugar nuestro tradicional Concierto Conmemoración del Día de Europa, en el salón de actos del Nexus (Edificio 6G) de la UPV.  Para celebrar este día tan especial contaremos con las actuaciones del Coro SEELE, el Coro de Alumnos del Colegio Alemán de Valencia, dirigidos por Peter Seidelmann, y también con el Coro de la Universitat Politècnica de València, dirigido por José Francisco Sánchez Iborra.

Este gran acontecimiento, organizado conjuntamente desde hace cinco años por la Asociación Musical del Colegio Alemán y el Área de Actividades Culturales de la Universitat Politècnica de València, conmemora, a través de la música, un día tan importante como el Día de Europa, y estrecha aún más las relaciones amistosas consolidadas entre el Colegio Alemán de Valencia y la Universitat Politècnica de València.

Colegio Alemán de Valencia

Asociación Musical del Colegio Alemán de Valencia

 

Día de Europa

El 9 de mayo, la Unión Europea celebrará el Día de Europa 2023, un momento para conmemorar la Declaración Schuman, de 9 de mayo de 1950. Para conmemorar este especial acontecimiento, las instituciones de la UE, incluidas las delegaciones y las representaciones de la Unión en todo el mundo, organizarán una amplia gama de actividades, tanto en línea como in situ, que brindarán a los ciudadanos la oportunidad de descubrir y experimentar la Unión Europea.

Este mes de mayo, en el Día de Europa, los ciudadanos, juntos, podrán saber más detalles sobre cómo apoya la UE la paz, la seguridad y la democracia mediante su determinación ante la guerra de agresión rusa contra Ucrania y ante otros conflictos en todo el mundo. El Día de Europa 2023 también permitirá a los visitantes familiarizarse en mayor grado con los esfuerzos de la UE por construir una Europa ecológica, digital y competitiva, justa y cualificada, así como fuerte, resiliente y segura. Este año, se hará especial hincapié en el Año Europeo de las Competencias 2023, que comenzará el 9 de mayo.

El Día de Europa, las instituciones de la UE organizarán, en torno a esta jornada, una amplia gama de actividades interactivas en sus respectivas ubicaciones en los 27 Estados miembros de la UE y en todo el mundo.

https://www.europarl.europa.eu/europe-day/es/

https://www.celebrateeuropeday.net/

 

Concert del Grup de Dolçaina i Percussió

04-05-2023

Musica

Concert de Fi de Curs del Grup de Dolçaina i Percussió de la UPV Divendres 12 de maig a les 20.00 hores

Sala d'actes del Nexus (Edifici 6G) de la UPV

El Grup de Dolçaina i Percussió de la UPV us convida a assistir al Concert de Fi de Curs, on interpretarà repertori funcional de dolçaina i tabal que acompanya molts rituals i festes valencianes. Es tracta d'una mostra del repertori que han estat treballant durant el curs, dirigit pel mestre Fernando Cantó Salinas.

Sala d'actes del Nexus (Edifici 6G) de la UPV

Divendres 10 de maig a les 20.00 hores

  PROGRAMA
 • Cercavila La Nova ....................................... Xavier Richart
 • Danses 1 d'Algemesí ....................................... popular
 • Danses 2 d'Algemesí ....................................... popular
 • Danses d'Ontinyent 4 ........................................ popular
 • Fandango de la Font de la Figuera ........................ popular
 • La Pilara ........................................................ Noel Vallés
 • Jota de Vinaròs ............................................... popular
 • Toc de cavalcada tradicional ............................... popular
 • Vals El soroll ............................................... Joan Blasco
 • Ai, mariners ................................. popular, arranjaments: Toni Lloret
 • Blanc i negre .................................................. Toni Lloret
 • Gaudeamus Igitur .............................. arranjaments: F. Cantó Salinas
 

Vine amb nosaltres a celebrar la fi de curs amb la nostra música.

No us ho podeu perdre!!

Amb la col·laboració de l'ESMUTRAD (Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València)

Concert del Grup de Cambra UPV

04-05-2023

Musica

Concert del Grup de Cambra UPV amb ESMAR i MEVART 10 de maig de 2023 a les 17.00 h

Sala d'actes de Belles Arts

Retransmissió en Streaming: www.upv.es/endirecto/BBAA

Més informació: www.musicaelectronica.blogs.upv.es

El dimecres 10 de maig la Universitat Politècnica de València ofereix un concert de música de cambra, acompanyat d'una sessió de videoart  realitzada a distància per persones usuàries  de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València (AFAV) i l'Associació de Familiars i Persones amb Alzheimer i altres Demències de Canals (AFA Canals).

Un projecte sobre noves tecnologies amb teràpies sonores, musicals i visuals col·laboratives i individuals per a malalties neurodegeneratives (CIAICO/2022/60) dirigit per Jorge Sastre (ITEAM) i Nuria Lloret (IDF).

http://musicaelectronica.blogs.upv.es

  PROGRAMA

Grup de Cambra de la UPV

Violins: Nerea Andrés, Lluna Ruiz, Sandra Montalt, Andrea Boronat i Julia Rodrigo. Violes: Alexandre Tormos i Berta de Sales. Violoncels: Arnau Vila, Rita Noverques, Rita Jiménez i Lucas Martínez

 • “A la lima y al limón” de Manuel Quiroga Ruth de los Reyes, soprano. AFAV: videocreació Soundcool a distància
 • “Cinco Farolas” de Juan Solano Ruth de los Reyes, soprano. AFA Canals: videocreació Soundcool a distància
 • “Cuarteto para cuerda en Fa mayor, Op. 41. Allegro” de Robert Schumann AFAV: videocreació Soundcool a distància
 • “Cinema Paradiso” de Ennio Morricone Francisco J. Valero, violí; Jorge Balanzá, piano. AFA Canals: videocreació Soundcool a distància
 • “Elastics” de Francisco J. Valero  Francisco J. Valero, violí; Jorge Balanzá, piano; Federico Gil, vibràfon. AFA Canals: videocreació Soundcool a distància
Alumnes de l'Escola Superior de Música d'Alt Rendiment (ESMAR)
 • Syndesi Duo Neus Llinares i Laura Cariñena “Suite for Flute and Piano” de Claude Bolling I. Baroque and Blue; II. Sentimentale; III. Irlandaise; IV. Veloce
 • Meraki Sax Quartet Álvaro Madrigal, Óscar Orenga, Miguel Pacheco i Pepe Monroig “Recitation book V. Fanfare Variations on Durch Adams Fall” de David Maslanka i “Ciudades (Córdoba - Tokyo - Addis Abeba)” de Guillermo Lago
  Director artístic: Francisco José Valero García

Amb la col·laboració del Conservatori Superior de Dansa Nacho Duato i el grup Creared Escena.

Coreografia: Carmen Giménez

Dansa: Alumnat CSDV Nacho Duato

Curso para hablar en público

02-05-2023

Aulas

Del 16 al 26 de mayo de 2023

HORAS: 20 horas     FORMATO: Presencial 2h/día, de martes a viernes por las tardes     IDIOMA: Castellano

HORARIO: Tardes (16 - 18.30 h)
Un curso dedicado a trabajar la pérdida del miedo escénico, la dicción y proyección de un texto, mejorar el discurso que se da al hablar en público, transmitir seguridad y autoridad a la hora de exponer, y otra serie de técnicas de respiración y concentración que ayudarán a mejorar la comunicación a la hora de tener que dirigirse a una audiencia/ a oyentes tanto en comunicación verbal como no verbal (gestualidad).

 

PROFESOR: José Zamit
Actor con 20 años de experiencia en audiovisual (“L’Alqueria Blanca”, “Negocis de familia”, “Les Moreres”) y teatro (“8 Reinas”, “Chucho”) Jefe de estudios de la escuela Off Artes Escénicas y profesor de interpretación desde hace 12 años.

PROGRAMA
 • Análisis y estructura de un texto
 • Objetivo del texto
 • Ejercicios de concentración y preparación
 • La respiración como motor
 • El público y cómo llegar a él

Expo Yturralde

24-05-2023

Exposicions

Queer Models

21-04-2023

Aulas

Queer Models. Auto-representaciones Torcidas

Aula B-0-2 de Bellas Ares (Edificio 3N) UPV

Taller 1: Miércoles 26 de abril 2023. De 18 a 20 h

Taller práctico-teórico sobre resistencias y representaciones identitarias queer y el drag radical por Anna Maria Staiano.

Desde una perspectiva transfeminista alentamos a las personas a cuestionar el sistema binario de género y crear nuevas representaciones queer para transformar la sociedad y hacerla más inclusiva.

 

Taller 2: Jueves 27 de abril 2023. De 10 a 14 h

Taller práctico-teórico sobre prácticas performativas relacionadas con el género y la construcción de alter egos, a cargo de Anna Maria Staiano que incluirá una sesión de retratos de los participantes, realizados por el artista visual Martin Kámen.

En estos dos talleres colabora Graham Bell Tornado.

El proceso colaborativo de los talleres y las sesiones de retratos serán documentados en vídeo y los resultados del taller formarán parte de la exposición “Queer Models” en la UPV.

  Páginas Web:

http://erreriahouseofbent.com

http://annamariastaiano.com

Dia del Llibre

04-04-2023

Sin categoría

Celebra el Dia del Llibre 2023 a las biblioteques UPV.

Tenim preparades un munt d'activitats, la major part, per a la setmana del 24 al 28 d'abril.

Totes les Biblioteques UPV

Prestat un llibre del 25 al 28 d'abril i rebràs un regal pel Dia del Llibre.

Col·lecció de ciència-ficció de la Biblioteca UPV en PoliBuscador.

La biblioteca col·labora amb el projecte coordinat pel professor Miguel Rebollo Ex technica... humanitas. Treballant els Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de narratives de ciència-ficció i de comunitats de lectura. Encarregant-se de buscar, adquirir, classificar i promocionar fons sobre narativa i ciència-ficció amb l'objectiu de confeccionar un catàleg de recursos a la disposició de la comunitat universitària.

Pots accedir des d'ací: Col·lecció de ciència ficció.

 

Programació

Consulta tota la programació ací.

Bufat de vidre

04-04-2023

Aulas

Taller de bufat de vidre amb bufador

El dimarts 4 d'abril de 2023
Lloc: Taller E.0.19 | Edifici 3M | Facultat de Belles Arts
Horari: de 9.00 a 14.00 h
Profesores: Nuria Beneyto i Sara Sorribes

INSCRIPCIÓ: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/soplado-vidrio-soplete_90499.html

Este taller va dirigit a estudiants, tècnics, professors i investigadors de la UPV

Hem organitzat aquest taller amb l'objectiu de reconéixer les possibilitats que l'artesania pot oferir al treball acadèmic i de projectes, al voltant de la docència i la investigació en la nostra universitat.

Es realitzarà l'activitat presencial, es tindrà un contacte bàsic amb el bufador i el vidre de borosilicato, i al final el públic assistent podrà interactuar amb el ponent

Temes que s'hi desenvolupen:
 • Exposició de l'abast de l'ofici (artesana acreditada)
 • Pràctica proposada per l'artesana
 • Exposició sobre les experiències desenvolupades amb l'artesania del vidre en la UPV (Dibuix)
 • Conversa amb l'artesana per a valorar possibles propostes de futur en la UPV amb els assistents
 

PROFESORES: Nuria Beneyto i Sara Sorribes

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Càtedra d'Artesania UPV i el Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana: https://www.centroartesaniacv.com

   

Crea i Recicla

04-04-2023

Aulas

Taller: Crea i Recicla

Data: 19 i 26 d'abril i 3 de maig de 2023
Horari: de 10.30 a 13.30 i de 16.00 a 19.30 h
Lloc: Aula B-0-4 de la Facultat de Belles Arts
Inscripció: docencia.kurs@gmail.com (places limitades)  

Accés: El curs va destinat a un grup de 10 a 15 alumnes com a màxim, a fi de garantir una atenció i seguiment adequats.

Inscripció: Per a inscriure's en el curs és necessari posar-se en contacte amb docencia.kurs@gmail.com.

Curs orientat a aprendre tècniques bàsiques de ganxet, que ens permetran reciclar de forma creativa diversos materials, com ara: camisetes, bosses de plàstic, anelles de refresc, etc., sempre d’una manera amena i divertida.

Programa: Es tracta de tres activitats, en forma de cursos diferents, on l’alumnat aprendrà a reciclar creativament diferents tipus de materials.

 
 • Curs 1: tècniques bàsiques de fer ganxet amb drapet, a mà i amb ganxet. Duració: 6 hores. Material requerit (per persona): drapet, ganxet del núm. 7 al 10, tisores, agulla llanera i marcadors tipus imperdible o clips. Per a fer collars i polseres, vores, tancaments, etc. de grandària adequada al drapet.
 • Curs 2: moneder fet amb bosses de plàstic. Duració: 6 hores. Material requerit (per persona): almenys sis bosses de plàstic (o unes quatre camisetes); regle; boli; tisores que tallen molt bé; agulla llanera; ganxet del núm. 5; 7,2 cm de cinta Velcro o botó, i marcadors tipus imperdible o clips.
 • Curs 3: tècniques per a l’elaboració d’objectes amb anelles de refresc. Duració: 6 hores. Material requerit (per persona): anelles de refresc, ganxet del núm. 3 al 4 i el fil de teixir corresponent, anella de clauer, anelles d’unió de 5 mm de diàmetre, agulla llanera, tisores, alicates de tall de punta redona i de punta plana, dos imperdibles menuts i marcadors tipus imperdible o clips (opcionalment, cinta de setí, cua de ratolí o cordons de sabatilles de 3 m per a fer polseres).
Taller impartit per: Inma Vidal

Alcoi preciós

03-04-2023

Sin categoría

Alcoi Preciós. Reutiliza el pasado para rediseñar el futuro
Inscripción: Del 31/03 al 07/04 de 2023
2ª fase: fecha máxima de entrega: 19/05
Recogida de plásticos: 06/05
Resolución del concurso: 02/06
 

Este concurso va dirigido al alumnado de la UPV y la Escuela de Arte y Superior de Diseño de Alcoy y tiene la finalidad de concienciar activamente sobre la situación actual que envuelve a los plásticos. El concurso consistirá en presentar una propuesta de un elemento de mobiliario urbano (banco o mesa de picnic) para su posterior producción en plástico reciclado. Se precisará de la presentación de planos donde se detallen las medidas y el despiece del objeto y un PDF en A2 explicando el diseño (qué es, a quién va dirigido, cuál es su finalidad…)

Los concursantes enviarán los documentos requeridos al formulario de google adjunto a la descripción de Instagram de @prunuslab y también se podrá acceder desde el QR del cartel.

Ha sido organizado por Prunus LAB (grupo de generación espontánea), con la colaboración de Plàstic Preciós, una organización sin ánimo de lucro de Gandía y financiado por PC_ACTS_2023.

Bases del concurso.pdf

¡Muchas gracias y esperamos ver vuestras propuestas!

¡Reutilicemos el pasado para rediseñar el futuro!

Retrópolis

27-04-2023

Exposicions

Retrópolis València 2023: Fira de la retroinformàtica i el videojoc clàssic

Dissabte 29 d'abril de 2023
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica. UPV (Edifici 1E)
Horari: De 10.00 a 20.00 h
Entrada gratuïta sostenible  

Retrópolis València , l'esdeveniment dedicat a la retroinformàtica de referència a la ciutat de València, torna un any més a les instal·lacions de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la Universitat Politècnica de València.

La 6a edició se celebrarà el 29 d'abril del 2023.

Tindrem exposició de consoles i ordinadors antics de totes les generacions, i gaudirem de conferències, desenvolupadors independents, tallers, pòdcasts en directe (RetroManía30), mercat ambulant i, per descomptat, sortejos i tornejos:

 • 11.00 h – Bomberman-Dynablaster
 • 12.30 h – Windjammers
 • 16.30 h – Retro Twitchers' Wars
 • 18.00 h – Street Fighter 2

A més, les persones visitants  podran jugar amb algunes d'aquestes relíquies tan emblemàtiques que han fet història i van establir les bases de la indústria actual.

També s'inclouran activitats addicionals, com tallers amb la màquina Enigma d'Alan Turing, conferències, visites guiades al Museu d'Informàtica de l’ETSINF, on es podran veure màquines anteriors al que es considera retro: ordinadors centrals (mainframes), perforadores de targetes, etc., equips que no es poden veure en cap altre esdeveniment d'aquest tipus.

En finalitzar la jornada, es farà lliurament dels premis corresponents a la I Edició dels RetroPaella Awards, el concurs de desenvolupament de videojocs per a sistemes de 8 i 16 bits que serà la gran novetat d'enguany.

L'accés és gratuït, com sempre, però preferent mitjançant una entrada sostenible o solidària basada en el projecte Videojocs x Aliments, l'activitat del qual se centra principalment en la recollida d'aliments no peribles amb destinació, en aquest cas, al Banc d'Aliments de València.

Accés a l'esdeveniment a canvi de:
 • 1 kg d'aliments no peribles
 • 1 residu d'aparell elèctric/electrònic (RAEE)
Programa:
Participa:
 • Javier Garcia Navarro
 • Daniel Celemín
 • Rafael Castillo
 • Juan Carlos González Amestoy
 • Enric Cervera Mateu
 • Andreu Balastegui
 • Jesús Gómez
http://museo.inf.upv.es/retropolis-valencia/

Tecnologies AR, VR i XR

20-03-2023

Aulas

Curs d'aplicació de les tecnologies AR, VR i XR a projectes culturals i educatius

Del 25 d'abril al 5 de maig de 2023

LLOC: Aula 2.4 Centre de Formació Permanent de la UPV, Edifici Nexus 6G 2ª Planta. El dia 28/04 s'impartirà a l'Aula 2.1 del CFP

HORES: 30 hores     IDIOMA: Castellà            

El curs té com a objectiu conèixer les tecnologia de realitat augmentada, virtual i estesa en tots els sectors, des de l'educatiu, empresarial, industrial, entreteniment, salut, audiovisual, artístic, cultural, turístic, etc.

Especialment dirigit als fans de la tecnologia, així com qualsevol usuari que desitgi conèixer des de zero les diferents tecnologies a usar en diferents àrees, des del sector educatiu, de salut, cultura, audiovisual, etc.

PROFESSOR: Javier Campos Lleo

CTO i fundador de Aumenta Solutions empresa dedicada a Realitat Augmentada, Virtual i Estesa amb enfocament principal a donar suport i crear solucions ad hoc amb aquestes tecnologies.

Participant en projectes Europeus FP7 com "Venturi", un dels primers projectes finançats en recerca sobre el camp de la Realitat Augmentada, així com diversos projectes per al EIT en col·laboració amb Fraunhofer i el KTH Royal Institute of Technology de Finlàndia.

PROGRAMA
 • Introducció a les tecnologies AR/VR/XR.
 • Eines per a treballar amb aquestes tecnologies.
 • Sistemes de captura i escaneig de models i volumetria.
 • Desenvolupament de pràctiques AR/VR/XR en diferents àmbits.
 • Opcions de ludificació.
 • Coneixement bàsic d'eines 3D per a gestió de model bàsics.
 • Creació d'entorns 3D per a entorns multiusuari.
INSCRIPCIÓ: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/aplicacion-tecnologias-ar-vr-xra-proyectos-culturales-educativos_90244.html

Videos Mundos por Venir

15-03-2023

Sin categoría

Os invitamos a la presentación de los videos de los encuentros de Mundos por venir, que pasarán a estar disponibles desde ese día en la web del proyecto. Proponemos para la ocasión un paseo sonoro a partir de los audios editados de uno de los encuentros. Tras el paseo, nos reuniremos para comentar colectivamente la experiencia y, a partir de esa conversación, os iremos contando también el programa que ya tenemos preparado para los encuentros de Mundos por venir de 2023.

Publicación de los videos de los encuentros y paseo sonoro

sábado 25 de marzo a las 11.45 h

En el Aula B-0-2 de la Facultad de Bellas Artes de la UPV


  Entre septiembre y noviembre de 2023 se desarrollarán los segundos encuentros de Mundos por venir.

WEBhttp://mundosporvenir.upv.es

Elaboració de masa panaria

20-03-2023

Aulas

Taller de elaboración de masa panaria

El jueves 23 de marzo de 2023
Lugar: Planta baja del Edificio 3B de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural ETSIAMN
Horario: de 15.00 a 20.00 h
Profesores: Purificación García Segovia y Jesús Machi

INSCRIPCIÓN: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/taller-de-elaboracion-de-masa-panaria_89974.html

Este taller está dirigido a toda la comunidad universitaria que tenga interés por reconocer las posibilidades que la artesanía puede ofrecer al trabajo académico y de proyectos, alrededor de la docencia y la investigación en nuestra universidad.

Hemos organizado este taller con el objetivo de desarrollar una iniciativa de acercamiento de las posibilidades que ofrecen las distintas artesanías a la comunidad científica, académica y artística de la UPV y activar una línea de trabajo alrededor de la relación artesanía y ciencia desde la UPV.

PROFESORES: Purificación García y Jesús Machi

Esta iniciativa cuenta con el apoyo de la Cátedra de Artesanía UPV y el Centro de Artesanía de la Comunidad Valenciana: https://www.centroartesaniacv.com

Poliniza Dos 2023

06-03-2023

Convocatorias

CULT Ucrania

02-03-2023

Musica

Concierto solidario CULT Ucrania

Jueves 9 de marzo a las 17.30 h 
Salón de actos de la Facultad de Bellas Artes (edificio 3N)
Capella Bandurista de Ucrania "Nova Capella"

El 9 de marzo a las 17.30 h el Salón de actos de la Facultad de Bellas Artes acogerá un concierto único de la banda de bandura ucraniana "Nova Capella", que interpretará música clásica y folclórica de composiciones ucranianas y españolas.

Si es posible, por favor venga con una vela LED para decorar la sala de conciertos. El concierto está pensado a la luz de las velas como un signo de solidaridad con Ucrania.

Estas son algunas de las piezas del concierto de #NOVACAPELLA
 1. "Un huerto de cerezos cerca de casa" de H. Hotkevych, letra de T. Shevchenko
 2. "¡Ucrania eres tú!" música de T. Karol, letra de M. Brovchenko
 3. "¡Oh, ruiseñor! " arreglo de tango antiguo ucraniano. L. Shepilova
 4. Canción popular ucraniana en arreglo. O. Rybak "Oh mamá ama a Hrytsia"
 5. "El Dnipro ruge y gime", música de V. Kosenko, letra de T. Shevchenko
 6. M. Lysenko "Oración por Ucrania. "
 7. "Oh, en el prado hay un viburno rojo"
 8. "Pline Kacha"

El concierto tiene fines benéficos y se organiza por iniciativa del proyecto CultUcrania.org y la Fundación benéfica ucraniana KOLO. Благодійний фонд "КОЛО" con el apoyo del Área de Acción Cultural de la UPV

Todos los beneficios de las donaciones se destinarán a la compra de equipos independientes del suministro eléctrico para el centro perinatal infantil de Ivano-Frankivsk.

Puedes hacer tu donativo cómodamente por adelantado en:

ArtFutura 30

02-03-2023

Exposicions

Exposició: "ArtFutura 30"

De l'1 de març al 3 d'abril de 2023 Espai n-1, planta baixa de la Biblioteca General (edifici 4L)  

Inauguració, 1 de març a les 19.00 h

https://www.artfutura.org/

Comissaris: Montxo Algora i Paco de la Torre

ArtFutura 30 és un recorregut expositiu a través de les trenta edicions del festival de cultura i creativitat digital ArtFutura que, des de l'any 1990 fins avui,  s'ha consolidat com un referent en el panorama internacional de l’art digital, el disseny d'interacció, l'animació en 3D, la realitat virtual i els nous mitjans de comunicació (new media).

L’Espai n-1 de la Universitat Politècnica de València –edifici 4L del campus de Vera de la UPV– acollirà des de l’1 de març fins al 3 d’abril aquesta exposició, que mostra l'evolució de l'art i la cultura digital des de l'última dècada del segle XX i la seua projecció en el segle XXI.

Les projeccions, exposicions, conferències, tallers, instal·lacions interactives i performances d’ArtFutura han arribat a més d'una vintena de ciutats, que inclouen Barcelona, Buenos Aires, Eivissa, Lisboa, Londres, Madrid, Montevideo, Palma de Mallorca, París, Roma, Saint-Brieuc i altres. Prestigiosos mitjans de comunicación com el New York TimesThe Huffington PostLa Stampa, El País, La Vanguardia, el International Herald Tribune, etc., s'han fet ressò de les seues activitats.

ArtFutura 30 presenta també una versió del mateix festival en realitat virtual, realitzada per Teresa Tomás i David Clemente Pérez López, amb la qual el públic podrà interactuar. Així mateix, l'exposició mostrarà els primers dibuixos realitzats amb ordinador de l'artista Jean Giraud (Moebius), fruit d'un excel·lent treball de restauració d'art digital realitzat pels professors de la UPV Jorge González Mollá (Museu d'Informàtica de l’ETSINF) i Paco de la Torre (Facultat de Belles Arts).

Com assenyala Montxo Algora, fundador i director d'ArtFutura, “Vivim en temps exponencials. En trenta anys hem passat d'una elemental xarxa de comunicació, que connectava menys de cent mil persones, a una Internet estesa que n’arriba a més de 5.000 milions. I des dels primers ordinadors personals, com petites bombolles d'informació aïllada, a una computació ubiqua i compartida a través de la virtualitat, on l'art serà un element crucial”.

  Obra inèdita de Moebius
_______________Horari de la sala:

Dilluns a divendres d'11.00 a 14.00 h i de 16.00 a 19.00 h
Dissabtes de 11.00 a 14.00 h

entorns 3d per al metaverso

20-03-2023

Aulas

Curs d'entorns 3D per al metaverso

Del 21 de març al 3 d'abril de 2023

LLOC: Impartición online síncrona a través de la plataforma TEAMS

HORES: 30 hores     IDIOMA: Castellà            HORARI: de 16.00 a 19.00 h      

El curs de creació d'entorns 3D per al metaverso és una oportunitat única per a aprendre a dissenyar , desenvolupar i personalitzar, mons virtuals per a usos en jocs, realitat virtual, negocis i comunitats o espais per a l'exhibició de les teves creacions o productes.

En el curs s'abordaran temes com la interacció de l'usuari, l'animació i la programació.

Al final del curs, tindràs les habilitats necessàries per a crear els teus propis mons virtuals i participar en el desenvolupament del metaverso.

El curs, té un enfocament molt pràctic, i gràcies a la plantilla open source en la plataforma gratuïta de Spatial, converteix el procés de crear el teu propi espai en una cosa senzilla i gratuït.

Les tendències apunten, que aquest tipus de tecnologies, seran la base de la internet web 3.0, d'aquí la necessitat de formar-te per a les futures demandes d'ocupació o per a la creació de negocis virtuals o digitals.

Dirigit a dissenyadors , artistes, creatius,estudiants o professionals que desitgin conèixer les eines de creació i personalització d'espais 3d i la manera de publicar-los com web3.

PROFESSOR: Vinicio Raul Chaluisa Vaca 

Vinicio és enginyer Tècnic en Disseny Industrial per l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi amb més de 7 anys d'experiència en la generació d'espais 3D, sota plataformes com 3dsmax, Blender, Unreal o Unity.

PROGRAMA
 • Bloc I: Què és Metaverso i com construir-ho?. (2 hores)
 • Bloc II: Modelatge 3D amb Blender.(10 hores)
 • Bloc III: Texturat, Il·luminació i Animació amb Unity. (12 hores)
 • Bloc IV: Conversió d'entorns de Unity a Spatial.io. (6 hores)
INSCRIPCIÓ: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/creacio-d-entorns-3d-per-metaverso_89517.html?idioma=va

Portes Obertes: Taller teatral SUPORT MUTU

29-03-2023

Aulas

Portes Obertes: Taller teatral Suport Mutu

Dimarts 28 de febrer de 2023

Horari: 19.00 h

Lloc: Nau d'assatjos (edifici 9F)

Entrada lliure fins a completar l'aforament

Un any més, Portes Obertes exposa el treball dels actors i actrius del Taller de teatre, que volen fer partícip el públic del seu “procés creatiu”. No es tracta d'obres acabades; és una mostra d’obres incipients que poden acabar sent treballs consolidats. El tema proposat és el del SUPORT MUTU, i d'ací han eixit quatre peces curtes que, d'una manera o d’una altra, reflecteixen aquella noció sovint oblidada d'un món que prefereix imposar la manera darwiniana, en la qual la supervivència del més fort s'imposa en tots els aspectes de la vida. En Tu que puedes, vuélvete, veiem com un paraigua, passat de mà en mà, serveix de salvavides entre persones les existències de les quals van a la deriva. En Hogar, dulce hogar, els marginats de la vida s'ajuden mútuament per alçar el cap, i el seu exemple té un efecte impactant per a qui viu només per a si mateixa. La hija pródiga revela el suport necessari de les persones que menys tenen per a rescatar una indefensa de la misèria. I, finalment, Una de más explora com de vegades persones que semblen sòrdides poden rescatar gent desprotegida.

Vicky Algarra (directora de l'Aula de Arts Escèniques de la UPV)

  REPARTIMENT:
 • Tu que puedes, vuélvete. Aida Sanz, Mª Jose Oyarzún, Concha Daud i Juan Vicente López
 • Hogar dulce hogar. María Callejo, Mª José Ferri, Ricardo Meliá, Daniel Rubio i Juan Vicente Lopez
 • La hija pródiga. Pilar Martinez, Mª Ángeles  Sanjuan, Carmen Bachiller i Eduardo Tormo
 • Una de más. Aida Sanz i Mª José Oyarzún
 

DIRECCIÓ: Russell DiNapoli

PRODUCCIÓ: Vicky Algarra

Disseny cartel, vídeos i fotos: Iana Malinka

Matemàtiques en dansa

14-02-2023

Sin categoría

Dilluns 27 de febrer de 2023
Dansa en directe i projecció del curtmetratge
A les 17.00 h al vestíbul del Paranimf (edifici 3A)

Des del Departament de Matemàtica Aplicada i els instituts universitaris de Matemàtica Multidisciplinària i Matemàtica Pura i Aplicada, juntament amb el Vicerectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València:

Ens complau anunciar-vos que el dilluns 27 de febrer celebrarem conjuntament, amb alguns dies d'avançament, el Dia Internacional de les Matemàtiques i el Dia de la Dona.

Amb aquesta finalitat, hem organitzat: MATEMÀTIQUES EN DANSA

Una activitat que inclou un espectacle de dansa en directe a càrrec del Grup de Dansa Marta Gómez i la projecció del curtmetratge Matemàtiques en dansa, presentat pel Grup d'Innovació Educativa Pensament Matemàtic, del qual podeu veure un tràiler:

Com és fàcil d'endevinar, és una activitat les protagonistes de la qual són les matemàtiques, la dansa i les dones que majoritàriament han promogut aquesta activitat, capitanejades per Mariló López, professora de la Universitat Politècnica de Madrid.

A partir de les 17.00 h, al vestíbul del Paranimf del Rectorat de la UPV, començaran a “passar coses”. I a les 17.30 h, dins ja del Paranimf, es projectarà el curtmetratge juntament amb actuacions de dansa en directe.

Aquesta activitat està oberta i és adequada per a tots els públics, per la qual cosa us animem a participar-hi i a convidar també les vostres famílies i amistats.

Us hi esperem!

Audicions del Grup de dolçaina i percussió

13-02-2023

Musica

Data: dilluns 13 de febrer del 2023
Horari: de 19.00 a 20.30 h
Lloc: nau d'assajos de la UPV (edifici 9F)

T'agrada tocar la Dolçaina i/o el Tabal?

Uneix-te al Grup de Dolçaina i Percussió de la UPV.

Si t'agrada la música tradicional valenciana. No ho dubtes!

Dia de la prova d'accés: 13 de febrer 2023 (dilluns) de 19.00 a 20.30 h

Formulari de registre:  https://forms.gle/RvZ8Zp5itvbeAtmY9

Ens posarem en contacte per a facilitar-te informació sobre el lloc i en què consistirà la prova d'accés.

Més informació: colla.upv@gmail.com

Oferim:
 • Reconeixement acadèmic per als estudiants de la Universitat Politècnica de València (3 crèdits de lliure elecció pel curs complet) per l’assistència amb regularitat al 80% dels assajos i al concert i actes institucionals acordats.
 • Formació en cultura i música tradicionals valenciana en els seus instruments més populars: la dolçaina i el tabal.
 • Un punt de trobada per als membres de la comunitat universitària on poder desenvolupar una activitat artística, formativa i d’esplai.
Audicions:

Els nous integrants que vulguen incorporar-se del Grup de Dolçaina i Percussió de la UPV han de passar una prova pràctica de nivell amb un exercici d’interpretació individual d’una obra de lliure elecció, d’una durada màxima de cinc minuts.

Es valorarà l’experiència i el nivell de formació.

   

WORKSHOP ‘FOTOGRAFIA I PATRIMONI ESCULTÒRIC’

24-05-2023

Exposicions

Alcoi   | divendres, 10 de març de 2023

Horari: De 16.00 h a 19.00 h

Lloc:      IVAM CADA

c/Rigobert Albors, 8 Alcoi

Programa:

16.00 h –Sessió teòrica sobre conceptes bàsics de la fotografia: Tècnica, Composició, Color i Il·luminació

17.30 h- Sessió pràctica d'obtenció d'imatges digitals segons els conceptes impartits en la sessió teórica

El workshop tindrà una duració de 3 h. i es desenvoluparà a través d'una sessió teòrica en la qual s'impartiran les nocions bàsiques de la Fotografia (Tècnica, Composició, Color i Il·luminació) i una sessió pràctica en la qual s'obtindran imatges digitals aplicant els conceptes impartits en la sessió teòrica

Inscripció

impressió 3D

08-02-2023

Aulas

Del 20 de febrer al 7 de març de 2023
AULES A-3-5 y A-4-2 de la Facultat de Belles Arts
Horari: de 12 a 15.00 h
Professor: Sempere José Francesc Lluc

Un curs dedicat a conèixer la impressió 3D i entendre les seves característiques principals. Elaborar dissenys de models en 3D per a imprimir i adquirir coneixements per a preparar i controlar impressores 3D.

Dirigit a qualsevol persona interessada en el món de la impressió 3D i fabricació digital: animadors, dissenyadors, arquitectes o curiosos que vulguin convertir les seves creacions en objectes físics. Es requereixen coneixements mínims en informàtica.

PROFESSOR: Sempere José Francesc Lluc 

PROGRAMA
 • BLOC I
 • Introducció i conceptes bàsics
 • 1. La Fabricació Digital
 • 2. El Procés de Disseny
 • 3. La Comunitat Col·laborativa
 • 4. Tecnologies de fabricació
 • 5. La Fabricació Additiva
 • 6. Tecnologies de Fabricació Additiva
 • 7. Materials Fabricació Additiva
 • 8. Postprocessos - Acabats
 • 9. Aplicacions de FA
 • 10. Control de qualitat
 • 11. Costos d'impressió 3D
 • 12. Futur de la Fabricació Additiva
 • BLOC II
 • Disseny de models 3D
 • 13. Disseny per a Fabricació Additiva-DFAM
 • 14. Primers passos dissenyant
 • BLOC III
 • Imprimint models 3D
 • 15. Inicis de la FA: Projecte RepRap
 • 16. Procés d'impressió 3D
 • 17. Impressores 3D FDM
 • 18. Tipus de programari d'impressió 3D
 • 19. Configuració d'impressió 3D
 • 20. Defectología en impressió 3D FFF

INSCRIPCIÓ: https://www.cfp.upv.es/formacion-permanente/curso/impresion-3d-fabrica-tus-ideas-3d_89272.html?idioma=va

mediació artística

09-02-2023

Sin categoría

De l'1 al 31 de març de 2023
AULA A-4-3 de la Facultat de Belles Arts
Horari: d'11.00 a 14.00 h
Professora: Alba Braza

INSCRIPCIÓ: punxa açí

Possibilitat de convalidació d'1 crèdit ECTS

Curs de formació en mediació artística basat en les exposicions temporals i en la col·lecció patrimonial de la UPV. Amb caràcter teoricopràctic i en forma de codi obert, s’hi treballa, mitjançant dinàmiques participatives, en la construcció col·laborativa de continguts. Es desenvolupen competències de comunicació, i s’adquireixen recursos que faciliten l’autonomia en el disseny de sessions, les quals s’impartiran en el marc del Programa de voluntariat social de la UPV.

Aquestes mediacions abordaran la programació d’espais com l’Espai n-1, la sala d’exposicions de la col·lecció de mapes de la Fundació Giménez Lorente, el Museu del Campus Escultòric, Poliniza, el Museu d’Informàtica i el de Telecomunicacions, entre d’altres.

 • La mediació artística
 • Mirar i escoltar: el públic com a subjecte i objecte
 • Exposicions, col·leccions i museus de la UPV
 • Disseny de continguts per a la mediació artística
 • Casos pràctics
PROFESSORA: Alba Braza Bolis

Alba Braza és productora cultural, especialitzada en el comissariat d’exposicions, en projectes d’intervenció en l’espai públic i en la mediació artística. Desenvolupa la seua activitat entre Espanya i Itàlia, en projectes de llarga duració com ara la Piazza dell’Immaginario (Dryphoto Arte Contemporanea, Prato, Itàlia), la Biennal de Mislata Miquel Navarro (Ajuntament de Mislata) i la Mostra Art Públic / Universitat Pública (Universitat de València).

Ha dissenyat programes de mediació artística, com ara Efecte d’una força aplicada bruscament, de l’artista Pepe Miralles, a l’Institut Valencià d’Art Modern, IVAM (2018); Dames amb bicicleta, a Les Naus Centre d’Innovació Social i Urbana (2020); Fade In, junt amb Verónica Francés, per al MACVAC de Vilafamés (2019; Premi Reset - relectures de gènere i multiculturalitat, Centre del Carme de Cultura Contemporània, Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana).

Al llarg de la seua trajectòria professional ha treballat com a assistent del director a Galleria Continua (San Gimignano, Itàlia), i ha realitzat projectes per a Dryphoto Arte Contemporanea (Prato, Itàlia), Otro Espacio (Mislata, Espanya) i Culturama (València, Espanya).

Atreta per la reflexió i l’experimentació al voltant de formats i metodologies de treball relacionades amb el comissariat  i la mediació, considera la seua pràctica com un exercici amb el qual es poden produir subjectivitats des del context i per al context; com un lloc confortable per al diàleg i l’intercanvi de coneixements.

Actualment prepara la tesi doctoral a la Universitat Politècnica de València, dins el Programa “Art: producció i recerca”.  

Ilumina el Pasado. El IRP con la Comunidad

01-02-2023

Sin categoría

Jornadas-tertulias “Ilumina el Pasado. El IRP con la Comunidad”

El primer jueves de cada mes, desde enero hasta julio de 2023

Hora: de 18.00 a 20.00 h

Lugar: Centro cultural “La llotgeta” en Plaça del mercat n 4 de Valencia

 

Cuidar el patrimonio conlleva no solo conservar sino sobre todo ILUMINAR esa memoria, aclarar la comprensión de esos significados y, con ello, acrecentar la cultura que sustentan. Ahí reside el propósito último de toda restauración.

Este proyecto consiste en promover la difusión y puesta en valor de las actuaciones de conservación y restauración patrimoniales que están realizando los investigadores del Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio (IRP) de la UPV, así como abrir un foro de discusión y debate en torno a ellas con la ciudadanía. El IRP está compuesto por equipos interdisciplinares de investigadores que desarrollan su actividad en torno a la conservación y restauración del patrimonio histórico-artístico de la Comunidad Valenciana principalmente. Se trata de un proyecto cultural que aúna el arte, la ciencia, la tecnología y la sociedad, ya que se realizán unas jornadas en un espacio cultural del centro de Valencia (La Llotgeta) con periodicidad mensual (primer jueves de cada mes) y puertas abiertas a la ciudadanía para informar y discutir conjuntamente las distintas actuaciones de restauración y conservación del patrimonio cultural Valenciano. El objetivo general de las jornadas es doble, por un lado, acercar el IRP a la ciudadanía y por otro lado acercar la ciudadanía al IRP. Mostrando y valorizando el trabajo interdisciplinar que se realiza mediante la fusión de disciplinas como el arte, la restauración y conservación, la arquitectura, la ingeniería, la química, la biología... Así mismo se pretende hacer partícipe a la ciudadanía de las actuaciones que se están realizando para hacer más sostenible socialmente las actuaciones de investigación e intervenciones del IRP.

___________________

No se requiere inscripción

Las jornadas se pueden seguir en STREAMING a través del canal de youtube del IRP:

https://www.youtube.com/channel/IRPUPV  

III Premis PRECREA

01-02-2023

Sin categoría

III Premis a la Creació de les Universitats Públiques Valencianes PRECREA

L'acte de lliurament dels Premis serà el divendres 3 de febrer de 2023 a la Universitat d'Alacant

Les universitats públiques valencianes, atés el que disposa l’article 1.2 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, en el sentit que «són funcions de la Universitat al servei de la societat: a) La creació, desenvolupament, transmissió i crítica de la ciència, de la tècnica i de la cultura; b) La preparació per a l’exercici d’activitats professionals que exigisquen l’aplicació de coneixements i mètodes científics i per a la creació artística; c) La difusió, la valorització i la transferència del coneixement al servei de la cultura, de la qualitat de la vida, i del desenvolupament econòmic; d) La difusió del coneixement i la cultura a través de l’extensió universitària i la formació al llarg de tota la vida», assumeixen aquest mandat.

Vist l’acord de 25 de març de 2022 publicat en el DOGV 9400 de 8 d’agost de 2022 pel qual es convoquen els III Premis a la Creació de les Universitats Públiques Valencianes (PRECREA).

Vist l’acord de les cinc universitats públiques valencianes amb data de 24 de novembre de 2022 pel qual es concedeixen els premis en les seues diferents categories, s’acorda la publicació de manera conjunta dels guardonats:

 • Premi Carles Santos d’Arts Escèniques, atorgat per la Universitat de València al Sr. Antoni Tordera Sáez.
 • Premi José M. Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, atorgat per la Universitat Politècnica de València a la Sra. Marina Segarra García.
 • Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària, atorgat per la Universitat d’Alacant al Sr. Vicent Alonso i Catalina.
 • Premi Matilde Salvador de Música, atorgat per la Universitat Jaume I de Castelló a la Sra. Ana María Archilés Valls.
 • Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals, atorgat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx a la Sra. María Teresa Beguiristain Alcorta.

Elx, 24 de novembre de 2022.– La vicerectora de Cultura i Societat Universitat de València: Sra. Ester Al Pagán; Vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat Universitat Politècnica de València: Sra. M. Salomé Cuesta Valera; Vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària Universitat d’Alacant: Sra. Catalina Iliescu Gheorghiu; Vicerectora de Cultura i Llengües i Societat Universitat Jaume I: Carmen Lázaro Guillamón; Vicerectora de Cultura Universitat Miguel Hernández d’Elx: Tatiana Sentamans.

 

Cursos de formació

01-02-2023

Aulas

Cursos de formació per al sector cultural 2022-2023

+info Web Cursos de formació

TALLER DE FOTOGRAFIA

24-05-2023

Sin categoría

Caferencia

24-05-2023

Conferencias

Resolució PC_ACTS 2023

18-01-2023

Convocatorias

El Àrea de Acció Cultural UPV dona a coneixer els 26 projectes seleccionats en PC_ACTS 2023

El comité de selecció de la convocatòria PC_ACTS 2023, la iniciativa de l’Àrea d’Acció Cultural de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha triat un total de 26 propostes culturals relacionades amb art, ciència, tecnologia i/o societat, que es desenvoluparan , amb el seu suport, durant el present 2023.

Ara, una vegada seleccionades les propostes, l’Àrea d’Acció Cultural contactarà amb els responsables de cadascuna de elles per a transmetre’ls com accedir a la dotació econòmica assignada.

PC_ACTS 2023 ressalta la vinculació de les propostes seleccionades als objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establits per les Nacions Unides en la seua agenda 2030.

D’aquesta manera, es pretén impulsar grups que relacionen art, ciència, ciutadania y qualsevol altra temàtica que requereix la connexió de solucions estètiques, científiques y socials, propugnant propostes inclusives y transformadores que afavorisquen les ODS.

Resolució

1.Resolución PC_ACTS

Dades de participació:

64 sol·licituds presentades, 2 rebutjades, 26 seleccionades, cost de realització 31.533 euros

Seleccionades:

13 dones (36 sol·licituds) , 13 homes (26 sol·licituds)

9 estudiants (20 sol·licituds) / 12 PDI (30 sol·licituds) / 3 PAS (10 sol·licituds) / 2 altres (2 sol·licituds, son personal investigació)

1 Alcoi(3 sol·licituds)/ 1 Gandia (5 sol·licituds)/ 24 Vera (54 sol·licituds)

        Ante cualquier duda, consultar <cultura@upv.es>

Enrique García-Vázquez

16-01-2023

cine

Projecció de la pel·lícula Buscando la película (verano 2020) i trobada amb el director Enrique García-Vázquez

Dijous 26 de gener de 2023 a les 11.00 h

Lloc: Sala d'actes de la Facultat de Belles Arts (edifici 3N)Sinopsi: Quatre joves es topen amb una pandèmia global, una crisi més per als seus somnis frustrats. No obstant això, en aquell mateix estiu eixiran a cercar la pel·lícula, un viatge al llarg de tota la península que els portarà a indagar en allò més profund de la seua generació. La pel·lícula és una crònica generacional sobre l'estiu de la pandèmia. Un viatge en carretera per tota la península, que va arrancar amb quatre joves desocupats, una càmera, un micròfon, una furgoneta i una tenda de campanya. Es tracta d'una mirada fresca sobre aquesta generació que ha crescut amb les successives crisis. El mateix equip del film protagonitza el viatge a la recerca del seu propi avenir en aquests temps difícils. Entrada lliure fins a completar l'aforament

+ Seminari "La mirada de l'autor"

IMPARTIT PER ENRIQUE GARCÍA-VÁZQUEZ
 • Divendres 27 de gener de 2023 a les 11.00 h (Duració: 3 hores)
 • Aula A-3-6 de la Facultat de Belles Arts, UPV (Edifici 3N)
Estructurar una història és probablement la part més difícil a la qual s'enfronten els autors i autores. Parlarem de la part més abstracta de crear, de la idea i del nostre concepte mateix com a autors i autores. I ens introduirem en el món del guió, la seua anàlisi i escriptura.

  INSCRIPCIÓ: envia un correu a: tgracia@esc.upv.es Aforament limitat a 22 persones (per ordre rigorós d'inscripció)   Més informació: https://moralejafilms.com/

Ocigolonte

13-01-2023

Conferencias

OCIGOLONTE. Conservació i restauració del patrimoni etnològic"

Trobada tècnica |2023

De l'1 al 3 de març de 2023 (València, Alcoi, Gandia)
Horari: de 9.00 a 18.30 h

Dimecres 1 de març a València
Dijous 2 de març a Gandia*
Divendres 3 de març a Alcoi*

Més informació i inscripcions: http://www.ocigolonte.upv.es

L'etnologia, com a ciència vinculada a la cultura tradicional i popular, atén a totes aquelles manifestacions, creences, coneixements i activitats a través de les quals es generen béns immobles, mobles i immaterials que determinen la identitat d'un poble, comunitat o civilització.

Amb la definició contemporània dels béns culturals, que més enllà dels criteris valoratius i temporals relacionats amb l'artístic, antic i històric, consideren el significat intrínsec dels objectes i representacions, el patrimoni etnològic disposa de noves oportunitats de valorització, conservació i divulgació.
No obstant això, la realitat cultural i museològica continua disposant, en moltes ocasions, escenaris adversos, desfavorables o, com a menys, complexos per a la gestió dels béns etnològics. La conscienciació social i institucional sobre la importància de la cultura tradicional i popular és la clau per a revertir aquest tipus de situacions, que han de trobar estratègies d'impuls i desenvolupament.
A fi de tractar totes aquestes qüestions, l'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni de la UPV organitza aquesta trobada tècnica, en col·laboració amb la Càtedra UNESCO Fòrum Universitat i Patrimoni, el Museu Valencià d'Etnologia i el Museu Faller de Gandia.

*Desplaçaments a Gandia i Alcoi inclosos en la matrícula

Epílogo Mundos por venir

12-01-2023

Sin categoría

Como epílogo a los primeros encuentros de Mundos por venir, desarrollados en 2022, convocamos a dos participantes de aquellas sesiones iniciales en un nuevo formato experimental.

Pensar la imaginación

sábado 28 de enero a las 11:45h

Andrea Soto Calderón, "Imaginación material"

Juan Arnau, "Materia como imaginación"

Relegada al ámbito de las apariencias, de los sueños o de las representaciones, la comprensión de la imaginación en Occidente la ha situado siempre al margen de lo real. Volver a pensar la imaginación escapando de este destierro fundador será también un ejercicio radical de imaginación, tanto teórica como práctica. En las encrucijadas que abre lo imaginario, es posible incluso que la distinción canónica entre teoría y práctica se haga finalmente irrelevante.

Andrea Soto Calderón ha movilizado en un libro reciente la categoría crítica de imaginación material, a partir de la cual es posible pensar que la actividad de la imaginación produce y forma modos de existencia y de realidad. Si la imaginación es la capacidad de crear imágenes, ¿cómo activar esa potencia de lo imaginal?

Para Juan Arnau, por su parte, la esencia de la vida es la imaginación, enfrentada o emparejada a lo material, y sin la imaginación no sería siquiera posible pensar el mundo o la ciencia misma. Pensar la imaginación hoy será también, desde su punto de vista, pensar la materia como imaginación.

Entre septiembre y noviembre de 2023 se desarrollarán los segundos encuentros de Mundos por venir.

WEBhttp://mundosporvenir.upv.es

COR UPV

09-01-2023

Musica

¿t'agrada cantar?
Només has d'enviar un correu abans del 18 de gener a: coro@upv.es
Dia de la prova: 20 de gener del 2023
Ens posarem en contacte amb tu per a detallar-te l'hora i en què consistirà la prova d'accés.
Més informació: http://coro.webs.upv.es

LASER Talks

09-01-2023

Conferencias

LASER Talks: "Estratègies interdisciplinàries en la fase predoctoral. Art i ciència del doctorat"

13 de gener del 2023, a les 18.00 h Les Naus - Centre d'Innovació Social i Urbana C/ de Joan Verdeguer, 16, 46024 València Entrada lliure fins a completar l'aforament Idioma: castellà

REGISTRAR-SE

Les estratègies interdisciplinàries com a pràctiques d'investigació, educatives i d’innovació són una realitat de la nostra actualitat. Avui acceptem com un valor molt positiu l'impuls de la interacció entre les diferents especialitats del coneixement i les tècniques. Aquesta xarxa d'interacció obri la possibilitat d'establir connexions creatives no esperades, que són clau per a imaginar i construir futurs habitables. L'etapa doctoral suposa la via d'accés acadèmica a la pràctica d'investigació, i per tant, establir, visibilitzar i formalitzar aquestes pautes interdisciplinàries en aquestes primeres fases de recerca no sols mostra un compromís amb aquestes dinàmiques per part de les noves generacions, sinó que ens ofereix la possibilitat d'entendre quina és l'evolució i les posicions de qui avui exerceix la interdisciplinarietat com a projecció sobre el seu futur, i per tant, sobre allò comú i compartit. No obstant això, la pràctica interdisciplinària també presenta particularitats, fragmentacions i obstacles. En aquests LASER Talk analitzarem les característiques del treball interdisciplinari a través del debat amb dues investigadores en fase predoctoral, Amanda Ramón Constantí (arquitecta) i Patricia Cadavid (artista), on analitzarem sota aquestes premisses obertes i interdisciplinàries els conceptes i les pràctiques d’allò creatiu, col·lectiu, tecnològic, crític i polític… formant una mirada múltiple que entén el coneixement i la recerca des de la posició de l'aliança i la col·laboració.  

BIOGRAFIES DE LES PONENTS

Amanda Ramón Constantí

Arquitecta per la Universitat Politècnica de València, amb formació en noves tecnologies i metodologies de modelització digital d'edificis, amb especial interès en la digitalització del patrimoni arquitectònic i la seua eficiència energètica. Actualment, la trobem al Laboratori en 3D de Computació Visual i Robòtica de la Universitat de Castella - la Manxa, fent la tesi sobre models tèrmics d'edificis realitzats de manera semiautomàtica. Efectua divulgació relacionada amb l'enginyeria i les disciplines CTEM en els camps de la moda i l'arquitectura en el seu projecte de YouTube A Escala, a més de ser membre de la comunitat de divulgació cultural i científica Scenio. https://linktr.ee/amandaaescala  

Patricia Cadavid

Artista i investigadora. Màster en Arts Visuals i Multimèdia (Universitat Politècnica de València); Màster en Art pel programa Interface Cultures (Universitat d'Art i Disseny de Linz), i llicenciada en Belles Arts amb esment en Tecnologies de la Imatge per la Universitat de Castella - la Manxa. La seua obra ha sigut exposada en festivals com ara: Ars Electronica (Àustria); ADAF (Grècia); la conferència NIME, i diverses seus als Estats Units, Xile, Mèxic, Espanya, Alemanya i Colòmbia. https://www.patriciacadavid.net/ Performance Electronic_Khipu Patricia Cadavid will present her audiovisual performance Electronic_Khipu based on the manipulation of an experimental sound instrument. +info: https://www.patriciacadavid.net/search/label/electronic-khipu

________________________________

Organitzat per:

 • Vicerectorat Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València.
 • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UCC+i)
 • Pirates de la Ciència
 • Màster en Arts Visuals i Multimèdia (UPV)

En col·laboració amb:

 • Les Naus. Centre d'Innovació Social i Urbana de la ciutat de València, Ajuntament de València.

Cor UPV

16-12-2022

Musica

Concert de Nadal del Cor de la UPV amb el Cor del Conservatori de Mùsica Professional de Torrent.

En Torrent, el dimarts 20 de desembre a les 20.15 h en l'Esglèsia de l'Assumpció de Ntra Sra.

En València, el dijous 22 de desembre a les 20.15 h en l'Esglèsia del Salvador i Santa Mònica.

Patricia LlorensEstíbaliz  Ruiz, professores de cant.

Inmaculada García, professora pianista acompanyant.

Daniel Rubio, orgue.

José  Fdo. Sánchez-Iborra, director.

Concert Cap d'Any

09-12-2022

Musica

El present concert uneix dos estils diferents però molt atractius: en la primera part una selecció de bandes sonores amb un dels més distingits compositors de la història del cinema com és Ennio Morricone. En la segona part una varietat de ritmes llatinoamericans amb una important aportació de percussió i melodies molt suggestives de la mà de dues dels compositors més prolífics de Mèxic i l'Argentina dels últims temps com són Márquez i Piazzolla

PROGRAMA

1ª Part
 • Exodus.........................................Ernest Gold
 • Moment for Morricone................Ennio Morricone
 • Johan de Meij - West Side Story...........................Leonard Bernstein – Naohiro Iwai
  2ª Part
 • Conga del Fuego Nuevo.................Arturo Márquez
 • Libertango.....................................Astor Piazzolla
 • Danzón nº 2..................................Arturo Márquez
  Director: Francisco José Valero Garcia

http://bandasinfonica.webs.upv.es/

Joguets i jocs

24-05-2023

Museos

Paisajes imperfectos

30-01-2023

Sin categoría

I Jornadas "Paisajes imperfectos: Suelos urbanizables no ocupados en el litoral mediterráneo"

Viernes 25 de noviembre de 2022

De 11.30 a 18.00 h

Sala de proyecciones de la ETS de Arquitectura UPV

En los últimos años hemos vivido un intenso proceso de urbanización en Europa que ha tenido especial intensidad en las regiones mediterráneas. La Comunitat Valenciana, y especialmente la franja que conforma su litoral, es un buen ejemplo de esta actividad incrementada con la convivencia de los miles de turistas que nos visitan todos los años o que fijan su residencia en estas costas.

La burbuja inmobiliaria fraguada en la conocida como “década prodigiosa” (1997-2007) dejó como referencia datos históricos de crecimiento económico vinculados al sector inmobiliario. Pero esta situación descrita de crecimiento ilimitado que adoptó la forma de un ‘virtuoso’ ciclo inmobiliario especulativo, quedó frenado en seco en 2007, con el estallido de la burbuja inmobiliaria. Después del tsunami urbanizador las consecuencias han sido en muchos casos desastrosas. Podría parecer que el ritmo de esta máquina de transformación territorial estuviera alimentado de una demanda demográfica también creciente a la espera de la ocupación de los nuevos “pedazos” de ciudad. Paradójicamente será todo lo contrario. Otra nueva “España vacía” se sitúa en la línea litoral sin perspectivas de desarrollo. Un importante volumen de territorios inacabados y ociosos, un “urbanismo durmiente” formado por territorio no ocupados son sus señas de identidad.

Estas Jornadas pretenden poner en común los diversos estudios y reflexiones recientes que abordan los que hemos llamado “Paisajes Imperfectos” estableciendo una comparación entre lo ocurrido en Valencia, Murcia y Andalucía.

Programa.pdf

STREAMING

Fer i desfer

18-11-2022

Exposicions

PREMI COL·LECCIÓ CAÑADA BLANCH 2022

"Fer i desfer, pensant amb les mans"

Del 8 de novembre al 18 de desembre de 2022 Sala Estudi General. Centre Cultural La Nau

Comissària: Sara Vilar García

http://canadablanch.webs.upv.es/

Fer i desfer, pensant amb les mans és la presentació pública de les obres que formen part del Premi Col·lecció Cañada Blanch 2022. Els treballs presentats en aquesta edició, encara que atenen diferents temes que preocupen en els nostres dies, curiosament responen a una forma d’abordar la pràctica artística similar, mostrant un gran interès pels processos de treball i per l’experimentació amb els materials.

Palpar la matèria, les ferramentes, fer, pensar, mirar, desfer, refer i jugar amb la llibertat de qui no té por de fer i desfer, per establir un diàleg entre la pràctica i el pensament, entre el procediment i el concepte. Fer amb les mans com una forma de pensar i abordar la pràctica creativa. Aquesta és la forma d’aproximar-se al procés creatiu d’alguns dels artistes que formen part d’aquesta exposicióI encara que desfer és el contrari de fer, ací, fer i desfer són FER. Fer, desfer i tornar a fer, no és més que evolució. Perquè en ocasions, tornar arrere és la millor forma d’avançar.

Amb la intenció de fomentar la difusió de l’art contemporani i consolidar el teixit cultural de la Comunitat Valenciana, LaVAC, la Fundación Cañada Blanch, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, han treballat conjuntament per a que aquesta huitena edició siga un èxit.

Catálogo de la exposición.pdf

El jurat:

 
 • Juan Viña (President de la Fundació Cañada Blanch)
 • Eva Sandoval, (Membre del Patronat de la Fundació Cañada Blanch)
 • Paula Sánchez (Directora de la Fundació Cañada Blanch)
 • Beatriz Espejo (crítica d'art)
 • Elena Vozmediano, (crítica d'art)
 • Ester Alba Pagán, (Vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València)
 • Mª Salomé Cuesta Valera, (Vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat)
 

Galeries participants (19):

Luis Adelantado
Aural Galeria http://www.auralgaleria.com/
Galeria Benlliure
http://www.galeriabenlliure.com
Jorge López Galeria
Canem Galeria
Rosa Santos
Galeria Cuatro
IB ISABEL BILBAO  Galería de Arte
Gabinete de Dibujos http://www.gabinetededibujos.com
Galeria Vangar
House of Chappaz
Alba Cabrera Art Contemporani
Shiras Galeria
Galeria Thema
La Merceria
Espai Nivi Coll Blanch
The Liminal
http://www.theliminal.es
SET Espai d'Art
http://www.setespaidart.com
Tuesday to Friday
http://www.tuesdaytofriday.com

Cor UPV

18-11-2022

Musica

Concert 20 Aniversari del Cor de la UPV

dilluns, 21 de novembre de 2022

Hora: A les 20.00 h

lloc: Sala d'actes de la Facultad de Belles Arts (Edifici 3N)

Entrada lliure fins a completar l'aforament

____________________________________

Ja fa 20 anys d’aquell moment en el qual alguns membres de la Universitat Politècnica de València es varen ajuntar per a conformar una agrupació coral en la qual pogueren gaudir de la companyia dels amics, del goig de fer música en conjunt i sobre tot de compartir aquella afició per la música coral que els havia dut a cantar a diversos cors al llarg de la seua vida.

Des d’eixe primer moment, la formació coral vinculada a la UPV va conformar-se com una mescla d’identitats i de personalitats diferents, una amalgama en la que s’incloïa tot l'alumnat, professorat, personal d’administració i serveis, i també amistats i col·laboracions externes, i així ha seguit fins al moment actual.

Amb més activitat que mai i l’alegria que el caracteritza, el Cor de la UPV segueix mantenint l’esperit del primer moment i vol fer partícips a tota la comunitat universitària de la celebració d’aquest 20 aniversari, el dilluns 21 de novembre, a les 20.00 h, a la sala d'actes de la Facultat de Belles Arts.

Vos esperem!

 

PROGRAMA

 • Oy comamos y bebamos Juan de la Encina
 • Ríu, Ríu, Chíu Cançoner d'Uppsala
 • Ave María Tomás Luis de Victoria
 • Locus lste Anton Bruckner
 • Far the Beauty of the Earth Phillip Stopford
 • God shall wipe away all tears Karl Jenkins
 • A tu lado Javier Busto, Matías Antón Mena
_____________________________________

Més informació: http://coro.webs.upv.es

Contacte: coro@upv.es

Minería y colonialismo

03-01-2023

Conferencias

Oro y plata, hierro y plomo, litio y coltán.

El miércoles 30 de noviembre se realizará la conferencia en línea sobre "Minería y colonialismo en Latinoamérica y sus cielos".

A las 18.30 hora española, a las 10.30 hora mexicana.

Puedes acceder a través de este enlace: bit.ly/3XuSeAd

Código de acceso: 128309

Esta propuesta conforma un viaje exploratorio desde el inicio de la minería hasta la contemporaneidad.

Es un proyecto de visiblización y reflexión sobre la colonialidad y la minería en Latinoamérica. A través de la narración de afectadxs por la minería junto a artistas, historiadores y minerxs exploramos la materialidad sobre la que se sustentan nuestras sociedades en un encuentro internacional y una publicación comunitaria a caballo entre la investigación artística, el ensayo político y la memoria oral.

INTERVIENEN:

 • Roza y Quema
 • Sebastián Terrones
 • Claudia Ramos (Reentramados para la vida, defendiendo territorios)
 • Grecia Rodríguez (Observatorio de Conflictos Mineros de Zacatecas)

Residència artística

25-11-2022

Convocatorias

Art i activisme

16-11-2022

Sin categoría

VII Jornada sobre Art i Activisme contra la Violència de Gènere

24 de novembre de 2022 de 16.00 a 20.00 h

Inscripció: http://bit.ly/3hO9Oyw

WEBINAR: https://us06web.zoom.us/j/88660023123 YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=dTuHCk7nUw8  

Aquestes jornades sorgeixen de la col·laboració amb FUNDACIÓ ALANNA, així com amb artistes visuals i investigadores que lluiten per la igualtat (GLOCAL 2020-21 i PAC 2014-19). Inclouen activitats participatives que fomenten la coherència solidària de les polítiques socials contra la violència de gènere amb el compromís de complir els ODS.

Aquestes activitats tenen com a objectiu la celebració de la VII jornada entorn del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, amb un caràcter sensibilitzador, cultural i proactiu, que se centra en la ciutadania des de l’art i l’activisme participatiu, així com el foment la col·laboració d’associacions, plataformes i supervivents del feminicidi per a l’apoderament. En les jornades s’explora l’art que treballa en la lluita contra la violència de gènere i es genera un lloc de referència en el debat sobre la contribució de la UPV en l’erradicació de la violència de gènere.

També tracta d’empoderar les dones i conscienciar homes i dones de la necessitat d’una lluita comuna enfront del masclisme, així com de generar un debat transversal i aconseguir conclusions des del feminisme. L’objectiu final d’aquestes jornades és la publicació del tercer llibre de la COL·LECCIÓ VIOLÈNCIA DE GÈNERE, FEMINISME I CULTURA VISUAL.

Web: www.artecontraviolenciadegenero.org

PROGRAMA COMPLETO.pdf

Derecho a saber y desarrollo sostenible

03-01-2023

Sin categoría

Los talleres son una buena manera de informar y dar a conocer el derecho de acceso a la información pública en torno a datos e información vinculada al desarrollo sostenible/Agenda 2030.

El taller tiene una parte práctica en la que se promoverá que cada persona/grupo solicite información para un tema vinculado al desarrollo sostenible de la Agenda 2030.

¡Atrévete a preguntar!

Avanzar en sostenibilidad también depende de ti.

Talleres: DERECHO A SABER Y DESARROLLO SOSTENIBLE

En la Escuela Técnica Superior de Ingeniería - UPV

 • Martes 22 de noviembre a las 12 h en el Aula 1E 2-2
 • Ponente: Miguel Angel Blanes Climent
 • Jueves 24 de noviembre a las 8 h en el Aula 1E 2-2
 • Ponente: Juan Carlos García Melian

En la Facultad de Administración y Dirección de Empresas - UPV

 • Miércoles 23 de noviembre a las 17 h en el Aula 1-4
 • Ponente: Beatriz Serón Costa
 • Lunes 28 de noviembre a las 18 h en el Módulo 1
 • Ponente: Jose Ignacio Pastor Pérez

Before they are gone

18-11-2022

Exposicions

Exposició fotogràfica "Before they are gone"

Del 14 al 25 de novembre de 2022

Biblioteca General de la UPV

El fotògraf Ángel Grimaldi mostra una col·lecció d’imatges, la majoria d’aquestes submarines, preses en apnea, sota llum natural, en les aigües de cinc continents.

Relacionada amb l’ODS 14: vida submarina. La millor manera de salvar-la és conéixer-la a través de quatre pilars: percepció, esperança, intocable i hostes.

Tens més informació sobre la Setmana del Medi Ambient en: https://medioambiente.webs.upv.es/bewater/

Saramago

16-11-2022

Exposicions

SARAMAGO Potser només existeix el silenci...

Del 16 de novembre al 31 de gener de 2023  (sábados incluidos)

Espai N-1 (planta baixa de la Biblioteca General) Edifici 4L

Inauguració, dimecrea 16 de novembre a les 19.30 h  

http://saramago.upv.es Entrada lliure     Una instal·lació sonora de Joan Cerveró Potser només existeix el silenci... José Saramago (1922-2010)   «Resta el silenci després de la música i després del sermó, quina importància té que es lloe el sermó i s'aplaudisca la música, potser només el silenci existeix veritablement.» José Saramago, Memorial del convent   José Saramago escrigué en un dels seus Quaderns de Lanzarote: «Totes les característiques de la meua tècnica narrativa actual (jo m’estimaria més dir ‘del meu estil’) provenen d'un principi bàsic segons el qual tot el que s'ha dit es destina a ser sentit.» Amb aquesta premissa, no és estrany que una de les formes més directes i intenses de penetrar en el món real –o imaginari– del Nobel lusità siga la sonoritat: veus, sons o músiques i, molt més enllà si això és possible, silencis. I és d'això que tracta aquesta instal·lació: del que s’ha escrit, del que s'ha dit, del que s’ha sentit i del que s’ha callat –en definitiva, del món sonor de José Saramago i les seues obres. Penetrar en la ment de l'escriptor a través dels seus sons i els seus silencis, amb referències, suggeriments i metàfores, és un acte altament especulatiu. Així, aquesta instal·lació va més enllà de la contemplació passiva, ja que exigeix al visitant que penetre, que s’aventure, en aquesta caverna que és la ment del creador, que senta físicament el clevill, que escolte els objectes que hi viuen a l’interior, en la seua memòria i en la quotidianitat, que aculla els seus dubtes i certeses, reconega la llum que demana i accepte la foscor que provoquen els seus textos, textos que parlen i callen, criden, ploren i estimen. Una instal·lació per a ser sentida –encara que, com ens recorda Saramago, potser només existeix el silenci... Joan Cerveró, compositor   Aquesta instal·lació sonora acull, sota el títol global de Clivella, les obres / fragments originals següents, compostos per Joan Cerveró:  
 • Papallona                                                                                             2' 40''              per a piano, quartet de corda i electrònica
 • An den kleinen Radioapparat                                                        3' 10''              per a electrònica, remix, veus pregravades i violí processat
 • Terra                                                                                                       2' 30''              per a percussió, música concreta, mostrejadors, electrònica i fragments pregravats de música popular d'Azinagha  (Portugal)
 • Hermes 2000                                                                                       2' 47''              per a percussió, electrònica i fragments pregravats
 • Corcó                                                                                                      3' 15''              per a electrònica, mostrejadors i fragments pregravats
 • Clevill                                                                                                     6' 15''              per a electrònica
 • Bassa                                                                                                      1' 12''              per a electrònica
 • Stopped clock                                                                                      1' 12''              per a percussió, metrònoms, mostrejadors i electrònica
 • Behind the door                                                                                 4' 20''              per a mostrejadors, electrònica i fragments pregravats
 • Caneta-tinteiro                                                                                   2' 55''              per a electrònica, remix, mostrejadors i violoncel
 • Different stones                                                                                  3' 12''              per a percussió, electrònica, mostrejadors i sons ambientals pregravats
 • Ceguesa                                                                                                 3' 15''              per a percussió, electrònica, mostrejadors i sons ambientals pregravats
 • Mafra                                                                                                     4' 23''              per a clau, electrònica, mostrejadors i sons ambientals pregravats
 • Veus                                                                                                        1' 10''              per a veus processades i mostrejadors
  Intèrprets
 • Mª Carmen Antequera, violí
 • David Andreu, violí
 • Miguel Pina, viola
 • Laura Gómez García, violoncel
 • Joan Cerveró, composició, direcció musical, piano, clau, percussió, mostrejadors i electrònica
  Equip artístic
 • Carles Alfaro, disseny d'il·luminació
 • Vicent Sabater, disseny sonor, enregistrament i mescla
 • Pau Rius, programació tècnica i control de so i il·luminació
 • Pablo Quevedo, realització de vídeos
Una instal·lació sonora de Joan Cerveró (Currículum breu), encàrrec de la UPV amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor lusitanoespanyol, Premi Nobel i doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de València José Saramago (1922-2010). «Abans d'escriure, escolte la música que hi ha en les paraules.» José Saramago

Cinema UPV

04-11-2022

cine

Tots els dijous a les 18.00 h a la Casa de l'Alumne

A VUELTAS CON LO REAL

Coordina: Javier Moral Martín En un moment històric en què la realitat sembla haver-se diluït en un magma de pràctiques representacionals, és un bon moment per a tornar a debatre sobre allò que convenim a anomenar realitat. Entre altres qüestions, preguntar-nos sobre quines relacions existeixen entre la realitat i allò que simplement ho sembla, o quins vincles s'estableixen entre la realitat i l'objectivitat; o encara més, què podem arribar a conèixer d'una realitat que ja ha passat. A vueltas con lo real es proposa com una exploració del problemàtic concepte a través del cinema, desarticulant (o, almenys, posant en dubte) les tradicionals categories que han definit la història de la imatge en moviment. És que potser només el cinema documental pot confrontar-se amb la realitat? És que potser el cinema de ficció no pot interrogar el món que ens envolta? En no poques ocasions, els límits s’encreuen i les comeses s'intercanvien: el documental pot derivar en ficció (o, fins i tot, fer d'aquesta la seua raó de ser) i, al seu torn, la ficció pot arribar a llançar més llum sobre el món que el seu contrari. Entrada lliure fins a completar l'aforament V.O. amb subtítols en castellà

PEL·LÍCULES

OCTUBRE
 • 20 d'octubre. Nanook el esquimal (Robert J. Flaherty, 1922)
 • 27 d'octubre. Tabú (F. W. Murnau, 1931)
NOVEMBRE
 • 03 novembre. La batalla de Argel (Gillo Pontecorvo, 1966)
 • 10 novembre. Titicut Follies (Frederick Wiseman, 1967)
 • 17 novembre. F for Fake (Orson Welles, 1973)
 • 24 novembre. Zelig (Woody Allen, 1983)
DESEMBRE
 • 01 desembre. Sin sol (Chris Marker, 1983)
 • 15 desembre. ¿Dónde está la casa de mi amigo? (Abbas Kiarostami, 1987)
GENER
 • 12 gener. La delgada línea azul (Errol Morris, 1988)
 • 19 gener. JLG/JLG. Autoretrato en Diciembre (JL. Godard, 1994)
 • 26 gener. Tren de sombras (J.L. Guerin, 1997)
FEBRER
 • 02 febrer. En el cuarto de Vanda (Pedro Costa, 2000)
 • 09 febrer. La commune (Peter Watkins, 2000)
 • 16 febrer. El arca rusa (Aleksandr Sokúrov, 2002)
 • 23 febrer. Honor de cavallería (Albert Serra, 2006)
MARÇ
 • 02 març. Vals con Bashir (Ari Folman, 2008)
 • 09 març. La clase (Laurent Cantet, 2008)
 • 23 març. La imagen perdida (Rithy Panh. 2013)
 • 30 març. Dead slow ahead (Mauro Herce, 2015)
ABRIL
 • 20 d'abril. Sorry We Missed You (Ken Loach, 2019)
 • 27 d'abril. My Mexican Bretzel (Nuria Giménez Lorang, 2019)

JAZZ UPV

04-11-2022

Musica

Jornada Moda

21-10-2022

Exposicions

Laser Talks

19-10-2022

Sin categoría

LASER TALKS IN VALENCIA. Interpreting code and life. Art and Science of Bio-AI

21 de octubre a las 18 h CCCC- Centre del Carme de Cultura Contemporània Entrada libre hasta completar el aforo Idioma: Castellano / English

REGISTER NOW

In this third edition in Valencia, the results of the AR(t)IBMCP call will be presented, we will analyze and discuss the art-science relationship from an interdisciplinary perspective, focusing on genetic expression, biochemistry of animals and plants, the use of technological tools such as AI and its impact on the artistic act. On this occasion, we will have as guests international and local representatives of great impact: Dr. Roger Malina, physicist and astronomer, executive editor of the journal Leonardo MIT Press, Dr. Ana Conesa, research professor at the Institute of Integrative Systems Biology (CSIC) in Valencia and professor at the University of Florida (USA), Dr. Carlos Castellanos, interdisciplinary teaching artist at the Rochester Institute of Technology (USA) and during the last months, artist in residence at the Artists in Residence Program of the UPV, call AR(t)IBMCP. The activity will close with an audiovisual performance by the interdisciplinary collective PDP11, presenting their project NO INPUT. Moderates the session: María José MartÍnez de Pisón (UPV): Chaired by Salomé Cuesta (UPV), Moises Mañas (UPV) y Guillermo Muñoz Matutano (UV) SPEAKERS:
 • DR. ROGER MALINA
 • DRA. ANA CONESA
 • DR. CARLOS CASTELLANOS
WEBhttps://leonardo.info/civicrm/envet/info/ Con la colaboración de: The Leonardo/ISAST LASERs are a program of international gatherings that bring artists, scientists, humanists and technologists together for informal presentations, performances and conversations with the wider public. The mission of the LASERs is to encourage contribution to the cultural environment of a region by fostering interdisciplinary dialogue and opportunities for community building to over 50 cities around the world. To learn more about how our LASER Hosts and to visit a LASER near you please visit our website. @lasertalks

ARtIBMCP

13-12-2022

Exposicions

Inauguración, viernes 28 de octubre a las 19 h

https://www.consorcimuseus.gva.es/centro-del-carmen/exposicion/carlos-castellanos-post-natural-prototypes/

La exposición ‘Post-Natural Prototypes. Phytosemiotic Expressions’ forma parte de AR(t)IBMCP, la primera convocatoria del Programa de Artistas en Residencia de la UPV, concedida al proyecto de Carlos Castellanos.

La investigación del artista junto a científicos del distintos laboratorios del Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas de Valencia, IBMCP (UPV-CSIC) se centra en la comprensión del cambio climático mediante en la aplicación de la inteligencia artificial para traducir en sonidos el estrés medioambiental de las plantas. El objetivo es acercar la ciencia a la población y facilitar a la comunidad científica la capacidad del arte de aportar diferentes perspectivas de pensamiento. Su trabajo estudia dos especies, la Arabidopsis thaliana y la Nicotiana benthamiana, para detectar cambios mediante cámaras térmicas con la recopilación de datos e imágenes de los cambios que se producen desde que se plantan las semillas y durante su crecimiento, pretendiendo así entrenar al sistema de inteligencia artificial. Una de las propuestas es atribuir los sonidos, tomando como referencia sinfonías, óperas y arias cuyas temáticas traten sobre la muerte y el sentimiento de pérdida.

Este es un proyecto artístico con posibles aplicaciones prácticas en una exposición que consistirá en un recorrido con varias estancias en las que el visitante podrá observar y escuchar a tiempo real el ‘quejido’ o el ‘bienestar’ de las plantas ante situaciones diferentes.

Presentación del proyecto en Laser Talk Valencia

Carlos Castellanos, presentó este proyecto en la tercera sesión del Laser Talk Valencia, con la colaboración de Adrián Taylor y Luis Miguel Palacio Restrepo, el viernes 21 de octubre de 2022 a las 18:00 horas en el Centre del Carme Cultura Contemporània, Sala Refrectorio

  Comisariado: Carlos Castellanos en colaboración con el Área de Acción Cultural UPV

Organiza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad UPV, Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas de València (IBMCP) y Facultat de Belles Arts Sant Carles

Produce: Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad UPV

Más información: AR(t)IBMCP

Entrada gratuita

Expo Moda Sostenible

24-10-2022

Exposicions

Inauguración, martes 18 de octubre a las 17 h

http://modasostenible.upv.es/

Esta exposición muestra iniciativas, proyectos y soluciones que están a la vanguardia de la innovación, investigación y desarrollo tecnológico en el campo de la moda y el textil, siguiendo un modelo de industria sostenible y circular; dentro de este proceso destaca la colaboración multidisciplinar entre personas dedicadas al arte, la ingeniería y la investigación.

JORNADA 25 OCTUBRE

STREAMING: http://www.upv.es/endirecto/PoliBroadcast

De 10 a 14 h. En el salón de actos de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería Informática de la UPV (edificio 1H) Distintos ponentes participarán y debatirán sobre las últimas investigaciones e innovaciones del sector textil: reciclaje, circularidad, sostenibilidad… son los retos que el sector enfrenta con carácter de urgencia. Con la colaboración de la Embajada Sueca en Madrid y de la Asociación de investigación de la Industria Textil – AITEX.
 • 10h Bienvenida y presentación de la jornada
  Salomé Cuesta Vicerrectora de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad
  Violeta Ogneova -Canciller de Promoción de la Embajada de Suecia en Madrid
 • 10.10 a 10:30 h “Impulso de la creatividad a través del uso de tecnologías sostenibles” por Maria del Mar Blanes
 • 10.30 a 10.50 h “Cómo aprovechar lo que otros no quieren y crear tu propio negocio” por Andrea Coderch
 • 10.50 a 11.10 h “Tecnología e innovación para procesos sostenibles en prenda” por Carmina Ferri
 •     Pausa café
 • 11.40 a 12.00 h “Innovation for circularity in the apparel- and textile industry” por Jonas Larsson
 • 12.00 a 12.30 h “Proyecto Circular Program” por Guillermo García, Nuria Ramírez y Dior Camara
 • 12.30 a 14.00 h Mesa debate y turno abierto de preguntas. Coordina: Mariola Marcet
+ info: ...jornada25octubre.html

JORNADA 2 NOVIEMBRE

STREAMING: http://www.upv.es/endirecto/PoliBroadcast

De 10 a 14 h. En el salón de actos de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería Informática de la UPV (edificio 1H) Con la colaboración de Paloma G. López, Directora The Circular Project - CSFW Madrid Circular Sustainable Fashion Week Madrid – Presidenta SIC MODA Asociación Española para la Sostenibilidad, la Innovación y la Circularidad en Moda - CirCoAx by CircularInnoBooster.
 • 10.10 a 10:50 h  Presentación del Catálogo "New Textile Generation" por Natalia Cediel
 • 10.50 a 11.15 h "CIRCUTEX. Economía circular en compositores reforzados con fibras y textiles técnicos mediante el uso de laboratorios virtuales" por Pablo Díaz
 •     Pausa café
 • 11.45 a 12.30 h "El Ciclo de Vida de una prenda" por Pedro Olazabal, Fracesc Sola y Ana Belén Noriega
 • 12.30 a 13.10 h "Nuevos tintes para el textil" por Ana Roquero (Maestra tintorera), Silvia Grau (Pigmentalia - Proyecto CirCoAX) y Mar Márquez (Humana Ecoprint - SIC Modaes)
 • 13.10 a 14.00 h  Mesa debate y turno abierto de preguntas
+ info: ...jornada2noviembre.html

Mobile - Performance

17-10-2022

Sin categoría

Divendres 14 d'octubre de 2022 Jardí de la Facultat de Belles Arts (UPV) Horari: a les 12 h


El present projecte és un encàrrec al compositor i artista sonor Alberto Bernal per al festival “Ressonàncies” del Museu Reina Sofia, comissariat per José Luis Espejo. La idea sobre la qual s’articula la proposta és la d’integrar artistes del món de l’art sonor i la música contemporània en la realització d’una intervenció en un espai de la Universitat. La singularitat de la composició ja no seria un contingut aïllat i realitzable en qualsevol lloc neutre, sinó precisament la relació amb un espai o lloc específic i tota la significació i memòria que aquest porta amb si mateix. Els diferents elements que componen el campus de la UPV seran utilitzats com un conjunt d’elements a partir dels quals es materialitzarà l’obra: els múltiples camins i itineraris que descriu en el seu interior seran recorreguts per un performer, la posició del qual quan camine serà el que determine l’acció dels quatre percussionistes, situats inicialment en quatre cantonades de l’espai. Posteriorment, són els mateixos percussionistes els qui també recorreran l’espai, i despertaran les seues múltiples ressonàncies mitjançant el seu moviment, i crearan en els espectadors una experiència d’escolta que variarà depenent d’on estiguen situats o com es moguen durant la intervenció. I, junt amb els camins, també alguns dels elements sonors presents en l’espai mateix, el so del qual serà intervingut o despertat pels percussionistes: fonts, diferents arbres i arbustos, o els bancs que ocupen el lloc. Es converteix, així, l’espai en una realitat augmentada a través del so, un macroinstrument. En el projecte ‘Mobile’ participaran 4 percussionistes i comptarà amb la col·laboració de 8 estudiants de l’assignatura Art Sonor del grau en Belles Arts, amb la preparació del catedràtic del Departament d’Escultura Miguel Molina Alarcón i l’assessorament de l’artista sonor Alberto Bernal.

Caferencias

26-05-2023

Conferencias

El disseny expositiu ha anat cobrant importància als museus en la mesura que s'han anat transformant, des d'espais per presentar i conservar les seves col·leccions, en espais de transmissió de coneixement de manera comprensible i accessible al públic universal. En el desenvolupament d'aquests nous entorns comunicatius, els museus han incorporat l'ús de les tecnologies i els mitjans de comunicació social. Això no obstant, en una societat amb dependència tecnològica, això ja no suposa una pràctica innovadora i els museus s'enfronten al repte de crear noves formes de narrar històries que siguin capaces de captar l'atenció dels visitants. A més, el sentit de permanència dels espais expositius dels museus requereix un plantejament conceptual sòlid, tècnic, logístic, estètic i funcional, que implica un procés creatiu que requereix la col·laboració d'altres agents especialitzats, entre els quals s'inclouen els dissenyadors gràfics i audiovisuals per a la implementació de noves museografies. Des de l'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni de la UPV, en col·laboració amb Bombas Gens Centre d'Art i en el context de la distinció atorgada a València com a Capital Mundial del Disseny aquest any 2022, organitzem aquesta Caferència amb l'objectiu d'incidir en la importància dels professionals d’aquest sector. Mitjançant un debat informal analitzarem cap a on avancen les tendències actuals del disseny expositiu als museus, alhora que plantejarem la problemàtica particular a què s'enfronten els museus universitaris que, per la seva particularitat, en molts casos no compten amb un espai a l'ús i queden abocats a cercar solucions perquè les seves col·leccions s'integrin a la quotidianitat de la vida universitària. Ponents: Laura Silvestre, Vicedegana de Cultura de la Facultat de Belles Arts, UPV; Pepe Beltrán, Matra museografia; Fernando Ortuño, La Factoria innovació i disseny; Sandra Guimarães, Directora artística de Bombas Gens Centre d’Art Modera: Beatriz Doménech, Tècnica Superior de Conservació de l'Àrea de Fons d'Art i Patrimoni, UPV. Patrocina: Teika

Aula-taller Jocs al quadrat

16-02-2023

Aulas

Dimecres 19 d'octubre de 2022
Dimecrea 2 de novembre de 2022
Hora: 10.00 h
Lloc: Col·legi San Pedro, Port de Sagunt, Valencia  

En la societat actual, on les matemàtiques estan permanentment presents, resulta especialment important generar una cultura matemàtica. No obstant això, l'aspecte cultural i lúdic d'aquesta ciència no es cultiva prou i fa que els no especialistes desconeguen la seua bellesa o els beneficis que pot aportar a la nostra vida en societat.

JOCS AL QUADRAT fomenta la cultura matemàtica, per a contribuir a la difusió de la mateixa i impulsar les vocacions tecnològiques STEAM a través de l'acostament a les Matemàtiques. Destacant la importància de fomentar l'interès entre les xiquetes i dones. Tot això presentat en un ambient lúdic, en el qual el públic puga descobrir les Matemàtiques, jugar amb elles, o a apreciar la seua bellesa.

Volem interpretar conceptes i desmitificar aquesta ciència, a través d'una presentació atractiva i amb un mínim aparell tècnic. Aquest projecte implica l'elaboració de jocs de manipulació per a dur a terme una aula-taller matemàtica. En una primera etapa de l'aula-taller s'elaboren els diferents jocs que pretenen desenvolupar el pensament lógicomatemático, la reflexió, l'esperit crític i l'enginy. Són jocs divertits d'instruccions senzilles, de fàcil elaboració i que permeten la manipulació reiterada. La segona etapa consisteix a muntar amb aquests materials una aula-taller per la qual passaran estudiants de diferents nivells.

Prime Animation 10!

18-10-2022

Festivales

Territoris Violats

11-11-2022

Festivales

Territoris violats. Com el futur pot modificar el pasat

Del 19 de septembre al 5 de febrer 2023

Biennale Artchitecture del Frac Centre-Val de Loire

Vierzon, França


Presentació del projecte d’investigació “Territorios violados. Cómo el futuro puede modificar el pasado” dirigit per la professora Mónica García Martínez, en col·laboració amb Mª Jesús Muñoz Pardo i Beatriz G. Bustamante i els següents estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura, ETSA:  Andrea Alcántar Vizcaino, Mathys Citerne, Martina Divisova, Karolina Doniec, Julia Anna Duda, Johana Sofía Flores Barcenas, Fiorela Gibaja Gómez, Luis Giménez Olmos, Julia Kudla, Barbara Leszczynska, Giulia Pedilarco, Lena Pfeffing, Julia Raud, Hannah Schmidt, Tora Augland Stoelen, Natalia Suchowolak, Ecem Bengisu Üncü, Maria Wagner, Tsjerk Wicherink i Agnieszka Wiecha.

L’objectiu és acabar amb la invisibilització de les dones en la història de l’arquitectura i l’art. Potser una vegada guanyats aquests combats, el de la relectura de la història de l’art i l’arquitectura des del prisma del feminisme i el de l’acceptació igualitària de gèneres, veurem sorgir el començament del que l’autora Marie-Céline Naves ha denominat una democràcia feminista”. (Damani, 2021)

Els estudiants de l'ETSA de la UPV han sigut convidats a participar en la Biennale d’Art et d’Architecture, titulada  "Llibertat infinita, un món per una democràcia feminista”, organitzada pel FRAC Centre-Val de Loire en Vierzon, França. Aquesta biennal és abans de res la d’un nou imaginari basat en la igualtat, en què conviuen diverses lectures socials, militants i artístiques amb la perspectiva de fomentar un nou sentit comú. És igualment la biennal d’un nou ideal social basada en l’experimentació renovada, el coneixement plural i l’acció ciutadana.

La investigació presentada assumeix el repte creatiu de la reconstrucció real i imaginària de llocs i territoris, literaris i arqueològics, que van ser habitats i organitzats per les dones en el desert en els començaments del cristianisme primitiu. Com afirma la historiadora feminista Gerda Lerner, són un dels grups de dones que precedeixen a la creació de la consciència feminista al llarg de la història.

Les principals fonts d'inspiració visual han sigut els paisatges arqueològics dels deserts de Kellia i Scetis a Egipte, habitats en el seu moment per les Ammas o Mares del Desert, el Karakum o el desert d'arenes negres de Turkmenistan, els eremitoris rupestres, així com les cel·les medievals, on “recluses” o “aparedades” van decidir recloure's voluntàriament cercant una alternativa al patriarcat.

La re-construcció d'aquests hàbitats i territoris mitjançant dibuixos, collages, escultures d'escaiola i fotomuntatges han qüestionat el nostre imaginari i els nostres processos de pensament. Es tracta una forma complexa d'aproximació al pensament contemporani i a la Història de les dones que ens precedeixen en la construcció de la consciència feminista.

Més enllà de la seua relació amb la història, el concepte de democràcia feminista s’infiltra en la lectura de la disciplina, i dona lloc a diverses preguntes: quines ciutats i programes de planificació urbana estan dissenyats per les dones i per a elles? Quin és el lloc de les arquitectes en una professió dominada per homes i quina és la seua producció? Quins mecanismes s’han de posar en marxa per a traure aquesta producció artística de la invisibilitat? La Biennale d’Art et d’Architecture s’expressarà com a “Manifesto de proximidad”, en el qual manifestacions artístiques efímeres ocuparan dos territoris: el de Vierzon i el de València. L’objectiu serà fer de la biennal un motor de les dinàmiques urbanes, arquitectòniques i artístiques d’aquestes ciutats, així com un espai per a construir el fet de viure junts i animar els ciutadans a apropiar-se de la seua ciutat.

+ info: https://www.frac-centre.fr/

  Violated Territories. How the future can change the past (English - Français) The Table of the desert women, 2022 (English - Français)

ODS EN CORTO

18-10-2022

Festivales

ODS EN CORTO - I Certamen Internacional de Cortometrajes Lunes 10 de octubre 2022 Aula Magna Campus Gandía (UPV) Horario: a las 12.00 h


Proyección de los cortometrajes seleccionados y entrega de premios del Primer Certamen Internacional para estudiantes universitarios. ➕ info: http://odsencorto.webs.upv.es Contacto: odsencortos@gmail.com

30 años de IDEAS UPV

17-10-2022

Exposicions

Exposición “30 años de IDEAS UPV" Del 30 de septiembre al 10 de octubre 2022 Sala de exposiciones Espacio N-1 (planta baja biblioteca) Inauguración: viernes 30 septiembre a las 12.30 h


Como parte de la Semana del Emprendimiento, ven a ver la exposición “30 años de IDEAS UPV  – Espacio IDEAS UPV”. La muestra, que se podrá visitar del 30 de septiembre al 10 de octubre 2022, recoge los productos y servicios de las empresas y startups más destacadas nacidas en el ecosistema emprendedor de la UPV, desde su creación en 1992 y hasta la actualidad. Un catálogo de innovaciones que han supuesto una revolución en sus sectores y han consolidado a la universidad como un referente en talento y buenas ideas. La exposición estará dividida en 6 zonas diferentes:
 • Espacio Lifestyle: Artículos de moda, belleza, ocio…
 • Espacio Deporte: Enfocado al rendimiento deportivo y sus productos.
 • Espacio Gamer: En esta zona encontrarás todo tipo de productos relacionados con el gaming (Videojuegos, realidad virtual, perifericos…)
 • Espacio Futur: Todo tipo de tecnologías innovadoras y futuristas.
 • Espacio Alimentación: Desde productos de origen ecológico hasta técnicas para mejorar la eficiencia de los cultivos.
 • Espacio Impacto: Impacto social, medioambiental…
+ info: https://www.ideas.upv.es/

Conservación y Restauración

28-09-2022

Exposicions

10ª Edición - Exposición de resultados: Hacia la investigación en conservación y restauración de bienes

Del 13 al 25 de octubre de 2022

Espacio T4. Facultat de Belles Arts (UPV) Horario: De 8.30 a 21.00 h (en horario de la Facultad) Inauguración: jueves 13 de octubre a las 11 h
Esta iniciativa pretende continuar con la línea emprendida el pasado curso académico 2012/13, debido entre otros factores al gran interés académico que ha suscitado durante esta década entre los alumnos de las tres titulaciones que se imparte en el seno del Departamento de CRBC: Grado, Máster y Doctorado en Conservación y Restauración de Bienes Culturales. Durante la X exposición se mostrarán los trabajos realizados por el alumnado del pasado curso académico 2021-22, concernientes a:
 • Trabajos Fin de Grado de alumnos de 4º curso Grado en CRBC
 • Trabajos Fin de Máster de alumnos de 2º curso de Máster en CRBC
 • Trabajo de Investigación relacionado con la tesis doctoral de los alumnos de Doctorado en CRBC.
Estos trabajos se exhibirán a través de posters, tamaño A0, proporcionando la plantilla adecuada y su impresión desde el Departamento CRBC. Posteriormente se realiza una publicación que recoge toda la muestra expositiva. Organiza: Departamento de Conservación y Restauración de Bienes Culturales

Habitar y construir la casa

28-09-2022

Exposicions

Exposición "Habitar y construir la casa. Las mujeres en la arquitectura vernácula de Burkina Faso"

  Del 12 al 27 de septiembre 2022 Escuela Técnica Superior de Arquitectura (ETSA) / Planta 1. Corredor Norte-Sur Comisariado: María Lidón de Miguel, Camilla Mileto, Lidia García Soriano, Fernando Vegas.
  El estudio de arquitectura vernácula permite aproximarse al conocimiento de una cultura a través de sus construcciones. Materiales y técnicas empleadas, lugares generados, tipologías de edificios construidas tienen una razón de ser y se explican por las complejas relaciones sociales y culturales establecidas por una comunidad en un entorno concreto. La adopción de la perspectiva de género permite una aproximación aún más cercana a la realidad: ¿Quién habita unos espacios y otros? ¿Por qué? ¿Quién los construye? ¿Qué papel tiene cada integrante de la familia en la configuración de la vivienda y del pueblo? ¿Cómo cambian estos papeles con la modernización de la sociedad? En Burkina Faso, como sucede en otros contextos, las funciones tradicionalmente asociadas a las mujeres y hombres y sus respectivas posiciones en la familia, han determinado la configuración de los hogares. Las mujeres, encargadas del cuidado de sus familiares, han gobernado los asuntos del recinto residencial. Sin embargo, su relación con la casa no se ha limitado al habitar. Los roles asignados también le han reservado un papel en el proceso de construcción y mantenimiento de los edificios. Las técnicas de construcción de la casa, propias de cada cultura, han sido una herencia transmitida entre las sucesivas generaciones y en la que cada miembro de la familia desempeñaba tareas concretas. Los pueblos de Tiébéle y Tangassoko, Baasneere, Obiré y Samsana se toman como referencia para mostrar los tipos de construcción vernácula de las culturas Kassena (Gurunsi), Mossi, Gan y Lobi, respectivamente. Sin ánimo de ofrecer una explicación exhaustiva de la riqueza de prácticas constructivas de estas culturas, las imágenes pretenden sacar a la luz y resaltar el papel de las mujeres en la configuración, construcción, uso y mantenimiento de este hábitat vernáculo y aproximar a la comunidad universitaria a otras realidades y perspectivas de estudio posibles. Exposición incluida en el congreso HERITAGE2022 - International Conference on Vernacular Heritage: Culture, People and Sustainability. Realizada a partir de los resultados del proyecto ConBurkina (ADSIDEO-Cooperación) y de una tesis en curso financiada por una ayuda FPU 17/02428 (2018-2022) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte en la UPV. Comisariado: María Lidón de Miguel, Camilla Mileto, Lidia García Soriano, Fernando Vegas. Diseño y realización: María Lidón de Miguel Más info: Grupo de investigación Res-Arquitectura

Buida i oblidada

23-09-2022

Exposicions

Exposició "BUIDA I OBLIDADA. Valors i estratègies de recuperació de l'arquitectura vernacla a l'Espanya buidada"Del 15 al 30 de setembre 2022

Vestíbul de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura /UPV

Exposició inclosa en el congrés HERITAGE2022 - International Conference on Vernacular Heritage: Culture, People and Sustainability.


El despoblament que des de fa diverses dècades afecta a nombroses zones d'Espanya està vinculat a aspectes com la crisi del sistema agropecuari tradicional, així com, en general, als canvis socials. Les dades més recents posen en relleu que a penes el 6% de la població espanyola viu en municipis de menys de 2.000 habitants i aquests suposen el 72% dels municipis de tot el país, sumant entorn del 55% de la superfície. Aquest procés de reajustament demogràfic porta aparellats un progressiu abandó de l'arquitectura tradicional (tant productiva com d'habitatges) d'aquests assentaments, així com l'accelerada pèrdua de saber fer constructiu i de les tradicions locals.

Des de fa anys, el grup d'investigació Res-Arquitectura investiga en les dinàmiques de transformació de l'arquitectura vernacles i les estratègies per a la seua conservació i recuperació i la seua contribució a la societat a través de la cultura i la sensibilització. L'exposició reuneix els resultats d'una àmplia reflexió generada a través de diversos projectes d'investigació (RISK-TERRA, 3D Past,Versus+/Heritage for People), encàrrecs (especialment en el marc del Pla Nacional d'Arquitectura Vernacla del IPCE del MEC) duts a terme sobre el tema, així com experiències realitzades amb alumnes de la *ETSA (grau y máster) durant el curs 2021-22 i experimentacions directes realitzades en el territori espanyol i especialment en zones d'interior. L'exposició, sempre acompanyada per exemples reals, té els següents apartats: situació actual i implicacions socials i territorials; valors de l'arquitectura tradicional (històrics, culturals, desostenibilidad mediambiental, soci cultural i soci econòmica); problemàtiques i riscos; estratègies de recuperació.

Més *info: Grup d'investigació Res-Arquitectura

Música UPV

22-09-2022

Musica

Aula Audiovisual

22-09-2022

Aulas

PC_ACTS 2023

22-09-2022

Convocatorias

PC_ACTS 2023. Propostes Culturals d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat Ja han sortit les bases de la convocatòria anual: Propostes Culturals d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat PC_ACTS 2023. Consulta la convocatòria i prepara la teva proposta. Termini: de l'30 de setembre fins al 30 de novembre 2022 Pot participar qualsevol persona o col·lectiu vinculat a la Universitat Politècnica de València: PDI, PAS o alumnat. En el cas dels col·lectius, a l'almenys una de les persones sol·licitants ha d'estar vinculada a la UPV.

YU Talks

03-01-2023

Conferencias

Conferencia YUTalks 2022 "I què fem?"

28, 29 y 30 de septiembre de 2022 Edificio NEXUS y la ETSID de la UPV Organiza: YUDesign UPV

 

YUDesign UPV nos trae las jornadas YUTalks, que acercan a estudiantes y profesionales del diseño a través de charlas y masterclasses. Este año se proponen poner en valor la profesión del diseñador, destacando su papel como coordinador de distintos ámbitos, en todo el proceso desde la concepción de una idea hasta su comercialización, pasando por su fabricación. Además, esta edición tiene como objetivo promover la sostenibilidad y los proyectos comprometidos con la economía circular.

Evolucionar y mejorar el diseño y la industria con el fin de ser más eficientes y respetuosas con el medio ambiente es un reto al que se enfrentan cada vez más empresas, y es también una de las bases fundamentales de YUDesign UPV.

«El futuro será sostenible o no será»

Más info: https://yudesignupv.wixsite.com/yutalks

Instagram: @yudesignupv

Proyectar el cambio

27-01-2023

cine

Muestra audiovisual. Proyectar el cambio: Creación audiovisual y crisis ecosocial

19 de septiembre de 2022 a las 16.30
Salón de actos de la Facultad de BBAA de la UPV

3 de noviembre de 2022 a las 17.00 h
Auditorio Carmen Alborch del IVAM

Esta idea surge de una convocatoria de creación audiovisual (proyecto I+D: Humanidades ecológicas y transiciones ecosociales. Propuestas éticas, estéticas y pedagógicas para el Antropoceno, 2020-2023), cuyos vídeos seleccionados por un jurado se presentarán, en primer lugar, en la Jornada “Proyectar el cambio: creación audiovisual y crisis ecosocial” en La Casa Encendida de Madrid.

Su objeto principal es la reflexión sobre la necesidad de transiciones ecosociales adecuadas a los nuevos escenarios de cambio climático, menor disponibilidad energética y fragilidad ecosistémica, centrándonos en el importante papel del medio audiovisual, dada la centralidad de la imagen en movimiento en nuestra cultura.

El objetivo fundamental de esta Jornada es, por tanto, impulsar y difundir producciones audiovisuales -como medio capaz de desvelar otras maneras de ver y de mostrar- relacionadas con la ecología. Para esta convocatoria traemos la proyección de vídeos a 2 espacios de la ciudad de Valencia: la Fundación La Posta (junio 2022), aprovechando su reapertura; y al Auditorio Alfons Roig de la Facultad de Bellas Artes de la UPV (noviembre 2022), coincidiendo con la semana del medioambiente.

Se trata de dos Jornadas de proyección de los audiovisuales acompañadas de sendas presentaciones a cargo de los/as organizadores/as de las mismas y otros colaboradores: para la Fundación La Posta, contaríamos con la participación de un investigador de la Universidad Miguel Hernández en el ámbito del audiovisual en relación al territorio; para el Auditorio, contaríamos con un miembro de la productora La Cosecha (que impartieron un taller de creación audiovisual, CFP -UPV, octubre 2021), además de con Cristina Martí Barranco, de la oficina de medioambiente, UPV. El hecho de proyectar los vídeos en varios espacios, responde a nuestro objetivo de darle la mayor difusión posible a la creación audiovisual preocupada por la problemática ecosocial.

Comisariado: José Luís Albelda y Lorena Rodríguez Mattalia

Proyectar el cambio

Expo BAJOUCA

03-01-2023

Exposicions

Exposición "BAJOUCA. La vida como soporte de la obra"

Del 2 al 13 de septiembre 2022 Sala Ximo Mora. Casa de l'Alumne UPV Comisaria: Elia Bernardos

 

Exposición internacional sobre los ODS, a través del programa Bairros Saudáveis, en una obra de vivienda social de João Álvaro Rocha en Portugal.

La exposición pretende dar a conocer la relevancia de la obra arquitectónica en toda su dimensión, incidiendo en las buenas prácticas y la importancia de la arquitectura en la construcción del ambiente urbano, para promover una conciencia crítica sobre la transformación urbana, motivando a los ciudadanos a exigir espacios públicos cada vez más cualificados y resilientes y a cooperar para su desarrollo y mantenimiento.

Invitamos a toda la comunidad universitaria a promover una formación que elimine el estigma de 'barrio social' y fomente la integración. Queremos mostrar este ejemplo a los vecinos de nuestros barrios valencianos, para que pidan apoyo y se reconozcan como protagonistas del cambio. Presentamos a los profesionales intervinientes en todo el proceso relatado en la exposición (arquitectos, jardineros, médicos, sociólogos , profesores, limpiadoras, etc., ... ) la importancia del trabajo conjunto y el diálogo, para que tomen conciencia de la repercusión de sus decisiones en la vida vecinal y resaltar el valor de su trabajo. Alentamos a las asociaciones, colectivos profesionales y departamentos universitarios para que siembren la semilla y compartan sus conocimientos coordinando un proyecto de cooperación en un barrio.

El valor ejemplificante del proyecto y el reconocimiento de su capacidad transformadora como catalizador social, le han valido al conjunto de moradores del Bairro da Bajouca, impulsados y apoyados por APJAR, ser beneficiarios del proyecto promovido por el Gobierno Portugués, Bairros Saudáveis, financiado con fondos europeos destinados al programa Plano de Recuperação e Resiliência (PRR).

La importancia académica del proyecto y su interés didáctico, están avalados por la investigación financiada por el Ministerio de Universidades dentro del Programa FPU 2019 que se está realizando en la UPV, con el Bairro da Bajouca como objeto de estudio en la tesis doctoral sobre la obra del arquitecto João Rocha.

https://www.joaoalvarorocha.pt/

   

Somni i Memòria

28-07-2022

Exposicions

Exposició del llibre d'artista colectiu "Somni i Memòria"

Del 15 junio al 30 septiembre 2022

Espacio Expositivo Editorial UPV

Cristaleras de la planta baja edificio 2F

--------------------------------------------------------

La exposición reúne obra gráfica original realizada en el Máster en Producción Artística de la asignatura Diseño editorial. Del libro impreso al libro de artista impartida por Antonio Alcaraz.

Alumnos por la parte del SUEÑO: Domingo Cabrera, Ashley Godfrey, Alejandra Orozco, Patricia Pons, Noelia Pradas y Sofía Udovychenko.

Alumnos por la parte de la MEMORIA: Begoña Amat, Blanca Ayala, María Barrera, Pilar del Rio, Jacobo Estremiana, Lara Ferrer, Elías Taño, Àngels P. Núñez, María Pérez Requena, Claudia Regueiro, Gabriela Rivera, Alejandro Robaina, Paula Romero y Paula Valero.

Nova Cultura Científica

25-07-2022

Convocatorias

Jornades Cap a una Nova Cultura Científica

+info Web Jornades

Mons per vindre 2022

24-07-2023

Conferencias

La pedra viva

26-01-2023

Salas, Sin categoría

"La piedra viva" Los ODS en las prácticas escultóricas

Instalación de la pieza "Mirador sostenible" y Seminario a cargo de Á. Terrones

Viernes 8 de abril de 2022 a las 17.00 h

Aula A-2-6 de la Facultad de Bellas Artes UPV

Pedrós Esteban, Armand-Thierry; Taylor Noguera, Adrián; Piá Izquierdo, Francisco José (Nano).

Este proyecto trabaja y reflexiona sobre los ODS a partir de dos disciplinas escultóricas como son la “talla” y la “performace”. Concretamente se centra sobre los ODS4 'Educación de calidad', ODS12 'Producción y consumo responsables' y ODS15 'Vida de ecosistemas terrestres'.

Como miembros de la Comunidad Universitaria perseguimos y damos especial relevancia a la tarea de concienciación y formación del alumnado, promoviendo la adquisición de los conocimientos necesarios para promover el desarrollo sostenible (ODS4). Además, desde ambas asignaturas hemos trabajado con el alumnado en la necesidad de incluir la sostenibilidad en las prácticas artísticas.

El "Mirador sostenible", es una instalación escultórica que representa el símbolo del compromiso de la UPV con la sostenibilidad y las buenas prácticas medioambientales.

Tanto el espacio donde se ubica como el propio Mirador, definen un lugar para el uso y disfrute a beneficio de la comunidad universitaria. Un espacio de interrelación al aire libre en el que conectar con el entorno, sentarse, comer, acostarse, conversar, en definitiva… interrelacionarse o interaccionar socialmente.

El Mirador sostenible está construido con material reciclado a partir de residuos de piedra ornamental (ODS12) que en definitiva redunda en el beneficio para el medio ambiente preservando al máximo posible el entorno natural como se desarrolla en el (ODS15).

Datathon 2022

25-07-2022

Conferencias

Datathon 2022 - Seminaris d'Art i Cultura

El Observatorio Valenciano de Datos Abiertos y Transparencia en colaboración con el Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad ofrece unos Seminarios de cultura y arte para interesar, formar y dar a conocer las posibilidades de los datos abiertos en la cultura, arte e investigación. Inscripción en evenbrite Fecha inicio: 8 de febrero + info

AR(t)IBMCP Residencia Artistica

25-07-2022

Convocatorias

Con la convocatoria AR(t)IBMCP se inicia el Programa de Artistas en Residencia de la UPV, destinado a fomentar un intercambio interdisciplinar entre investigadores, científicos y artistas internacionales con la UPV. Convocatoria abierta hasta el 30 de diciembre de 2021 Mira las bases en http://artibmcp.upv.es/

Aula de Poesia

22-09-2022

Aulas

Aula de Poesia. inscripció oberta POLIMNIA 222. Dates de realització. De el 26 d'octubre 2021 a el 17 de maig 2022 Horari. Dimarts de 18:00 a 20: 30h Lloc Aula Pedro Coca, ETS Enginyeria de l'Disseny. Edifici 7B Professora Pilar Verdú Catalán +info

Aula de Música

19-10-2022

Aulas

Aula de Música. inscripció oberta Bedroom Producers: l'Estat de la Música Electrònica en el Segle XXI Dates de realització 30/09/22 - 16/12/23 Horari: Vesprades de 17-20 h i de 17-20.30 h depenent del dia Lloc Aula A-3-6 Facultat de Belles Arts Professor: Diego Navarro Catalán Curs destinat a l'exploració teòrica i l'aplicació pràctica experimental dels conceptes centrals vinculats a l'evolució de la música electrònica en les últimes dues dècades, així com la seva relació amb el context cultural i artístic contemporani. Es planteja la divisió de contingut en 20 classes de tres hores, amb dues hores de teoria i una hora de pràctica. Descarrega el programa  

Taller de teatre

18-10-2022

Aulas

Del 4 d'octubre al 4 de febrer de 2023 Dimarts de 17:00 a 21:00 h Edifici 9F - Nau d'arts escèniques

Inscripció

Professora: Victoria Algarra Carrasco Aquest taller s'adreça a totes les persones interessades en explorar l'àmbit teatral i se sustenta en el desenvolupament d'actuacions basades en improvisacions, monòlegs i escenes dramàtiques. El taller posa en pràctica reconeguts mètodes d'actuació teatral com els de Sanford Meisner, Michael Chekov, Uta Hagen, Stella Adler, Viola Spolin i Ruth Zaporah, que proposen treballar el cos i la veu, partint de la feina en equip. Els objectius de l'Aula, són, d'una banda, impulsar el desenvolupament integral, el creixement personal i la capacitat d'interactuar amb els altres, estimular la creativitat individual i en grup i fomentar el pensament crític i, de l'altra, facilitar la participació, suscitar l'espontaneïtat i promoure el desenvolupament de la capacitat artística i l'expressió dramàtica dels participants.

Xarxa espais expositius UPV

18-10-2022

Convocatorias, Salas

Xarxa espais expositius UPV Volem avivar l'ús dels espais expositius de la UPV i fer-los accessibles a tota la comunitat universitària. Per favor, mira les condicions de sol·licitud en Acció Cultural / Espais Expositius.

campus UPV de excelenciacampus UPV de excelencia
Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad
Universitat Politècnica de València © 2021 · Tel. (+34) 96 387 90 00 · informacion@upv.es
EMAS upv