UPV
logo ACTS
 

DIA DEL TREN

22-10-2024

Museos

DIA DEL TREN: visita comentada a la Locomotora Mikado 141F-2295 i a altres elements patrimonials de la UPV

28 d'octubre, a les 12 h.

Punt de trobada: Biblioteca Central UPV

El pròxim 28 d'octubre se celebra el ‘Dia del Tren’, que commemora el primer trajecte ferroviari en la Península, que fa 176 anys va unir Barcelona i Mataró. El ferrocarril, testimoni silenciós d'innombrables trajectes, ha transformat la societat i l'economia espanyola, convertint-se en un símbol de progrés i en la manera de transport més sostenible.

La Universitat Politècnica de València s'uneix a aquesta commemoració amb una visita comentada a la Locomotora Mikado 141F-2295 i a altres elements patrimonials de la UPV. De la mà de Juan Luis Llop, maquinista amb més de mig segle d'experiència i apassionat historiador del transport, emprendrem un viatge pel temps. A través dels seus relats, redescobrirem aquest gegant d'acer, testimoni viu d'una era d'innovació i aventura, i explorarem altres peces clau del patrimoni de la UPV.

Inscriu-te en aquesta activitat enviant un correu electrònic a museus@upv.es

¡Te esperamos!


Locomotora Mikado, model RENFE 141F-2295

La locomotora Mikado model 141F-2295 es va instal·lar a la UPV en 1982, procedent d'una donació realitzada per RENFE a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials (ETSII).  Ubicació

Es tracta d'una de les 242 locomotores de vapor que la companyia ferroviària va adquirir entre 1953 i 1958, entre altres llocs, a la fàbrica valenciana Material i Construccions SA (MACOSA) encara que, concretament, aquest model va ser fabricat en els tallers de Euskalduna (Bilbao) en 1955, amb peces originals que provenien d'Escòcia, país al qual es va comprar la patent original d'aquest model.

El nom Mikado es deu al fet que aquestes locomotores van ser un encàrrec realitzat en 1896 pel Govern japonès a la casa Baldwin, fabricant nord-americà que la va dissenyar; i la F indica que és una locomotora fuelitzada.

Les Mikado van servir per al transport de mercaderies i viatgers i van marcar el final de la tracció a vapor a Espanya. En 1975, va ser apagada personalment pel Rei Don Joan Carles I l'última que prestava servei comercial.

A l'abril de 2008, es va celebrar el XXV aniversari de la seua arribada a la UPV, i dins dels actes per a commemorar aquesta efemèride, va tenir lloc la presentació de la restauració que la UPV i alumnes de la ETSII, en col·laboració amb la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE), Vossloh i el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials van realitzar d'aquesta emblemàtica locomotora.

La restauració va consistir en la neteja de conduccions oxidades, el seu equipament amb els fanals originals d'il·luminació i pintura íntegrament. A més, es van recuperar algunes peces originals que faltaven gràcies a la col·laboració de la FFE. Actualment, la locomotora és una de les peces més significatives de la col·lecció de patrimoni industrial i ingenieril de la UPV.

Juan Luis Llop Bayo (València, 1954)

Entre 1972 i 1999 exerceix la seua professió en l'àmbit del metall i la delineació.

Durant una dècada treballa com a maquinista de tramvia, Tren-tram i Metre en l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana – FVG.

Des de 1068, es dedica a recopilar i estudiar documentació sobre la història del transport i les comunicacions en general i el ferrocarril o el tramvia en particular.

És membre del Museu del tren Alcoi-Gandia o dels Anglesos (Almoines, Valencia) y de la Societat Bibliogràfica Valenciana "Jerònima Galés".

Des de 1971, és membre de directiva de l'Asociació Valenciana d'Amics del Ferrocarril (AVAF), actualment, com a responsable de Patrimoni.

És col·laborador en publicacions com el Col·leccionable sobre la història del Trenet valencià (Diari de València) de 1981; i en articles de diverses temàtiques, com a mobilitat en el diari Levante EMV (1987-2003), temes urbans en la secció CARRIL Y ADOQUÍN de Las Provincias (2003-2005); així com en les revistes Trenes Hoy de RENFE o Paso a Nivel.

En 1991, realitza per a la Conselleria de Cultura l'Inventari sobre patrimoni ferroviari exposat o monumental en la Comunitat Valenciana.

Ha mediat en la donació a la UPV de diversos vehicles històrics, com un comboi tramviari de principis del segle XX.

Ha realitzat el seguiment i exercit d'assessor en les dues restauracions de la locomotora Mikado 141F-2295 dutes a terme per la UPV en 2008 i 2018.

campus UPV de excelenciacampus UPV de excelencia
Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad
Universitat Politècnica de València © 2021 · Tel. (+34) 96 387 90 00 · informacion@upv.es
EMAS upv